Déjà vu

Een jaar geleden schreef ik over de paradoxale situatie waarin de Amsterdamse faculteit der Geesteswetenschappen zich bevond: enerzijds groeiende studentenaantallen en anderzijds ingrijpende bezuinigingen. Vandaag sprak decaan José van Dijck over “de paradoxale uitdaging” waarmee de faculteit zich geconfronteerd ziet: inderdaad, krimpende middelen en overvolle collegezalen. Het aantal bachelorstudenten is gestegen met 26% en het aantal masterstudenten met 20%. En ondertussen wringt de faculteit zich in allerlei bochten om de door het College opgelegde bezuinigingen in de komende jaren te realiseren.

Nogal logisch dat er dus bij de vragen en opmerkingen vanuit de zaal tijdens het jaarlijkse gesprek tussen CvB, faculteitsbestuur en facultaire medewerkers door laatstgenoemden vooral werd aangdrongen op versoepeling van de nu overeengekomen bezuinigingen en, als het maar even mogelijk is, toch maar een extraatje van het College. Maar het College hield wat dat betreft de boot lekker af en het enige waarover men zich in financiële zin kon verheugen waren de gelden die door het Regieorgaan voor de Geesteswetenschappen binnenkort tussen de verschillende universiteiten verdeeld zullen worden op basis van de toekomstplannen die men nu nog driftig aan het opstellen is. Maar ja, de spoeling daarvan zal dun worden want alle geesteswetenschappelijke faculteiten willen een greep uit dezelfde ruif gaan doen. Leiden net zo goed als Amsterdam.

Studiesucces was een woord dat vandaag veel viel. De UvA wil met name het zogenaamde ‘bachelor-rendement’, dat nu landelijk tot de laagste behoort, structureel verhogen. Dat is gewoon pure noodzaak. Hoge aantallen eerstejaars is natuurlijk prachtig, maar als daarvan niet de overgrote meerderheid ook de eindstreep haalt wordt de faculteit daar niet beter van. Er werden door het College ‘evidence based’ maatregelen in het vooruitzicht gesteld met Utrecht als voorbeeld waar ze dit soort zaken veel beter op orde hebben. In het binnenkort beschikbaar komende rapport Studiesucces worden deze maatregelen uitgewerkt. Ik ben benieuwd.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: