Hoezo glazen plafond?

Het was vanmorgen de opening van de Volkskrant: onder de kop Vrouwen claimen topfuncties werd uitgebreid stilgestaan bij het Quota-manifest dat aan kabinet en sociale partners is aangeboden en waarin aangedrongen wordt op een quotum van 40% vrouwen in commissariaat- en toezichtfuncties, te realiseren in 2014. Volgens de initiatiefneemsters de enige manier om daadwerkelijk te bereiken dat gekwalificeerde vrouwen in topfuncties terecht komen.

En dat een dag nadat officieel bekend was gemaakt dat Marjolein Nieboer, adjunctbibliothecaris in Groningen en voorzitter van de sectie WB van de NVB, per 1 januari a.s. de opvolger van Alex Klugkist als bibliothecaris van de Rijksuniversiteit Groningen wordt. Binnen het samenwerkingsverband van UKB-bibliotheken is daarmee de verhouding man-vrouw 8-6 geworden; Groningen verkeert in het goede gezelschap van Delft, Eindhoven, Maastricht, Utrecht (weliswaar interim) en de VU. Aangezien er binnen niet al te lange termijn nog een aantal vacatures vervuld zal moeten worden zou de weegschaal binnenkort zo maar eens naar de vrouwelijke kant door kunnen slaan.

De bibliotheekwereld als lichtend voorbeeld? Of is het allemaal slechts de ultieme bevestiging van het oude vertrouwde vooroordeel over een bibliothecaris (= bibliothecaresse)? 😉 Wat het ook is, Marjolein, ook langs deze weg van harte gefeliciteerd met je benoeming. Een mooie bekroning van je Groningse carrière.

Advertenties

1 comment so far

  1. Janneke on

    Mwah.. eerder een grijs plafond 😉

    Maargoed, zonder gekheid, ik merk het verschil als vrouw ook goed tussen mijn vorige carriere en het huidige (in de bibliotheekwereld). Het is een cultuurverschil dat moeilijk in woorden uit te drukken is (zeker omdat ik niet graag in cliche’s verval 😉 ).
    Deels vermoed ik dat dat te maken heeft met de mogelijkheden tot parttime werken (of soms zelfs de onmogelijkheden tot fulltime werken) in de bibliotheekwereld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: