Over

Sinds 1987 ben ik werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Eerst als vakreferent voor geschiedenis en politicologie en vanaf 1996 als afdelingshoofd. Na de fusie in 1999 van de UB met de toenmalige Faculteitsbibliotheek Geesteswetenschappen werd ik hoofd van de sector Wetenschappelijke Informatie Geesteswetenschappen, ofwel hoofd van de vakreferenten geesteswetenschappen en eindverantwoordelijk voor de bibliothecaire ondersteuning van het onderwijs en onderzoek in de Faculteit der Geesteswetenschappen. Momenteel geef ik leiding aan een groep van 19 medewerkers.

Mijn eerste blog was een opdracht in het kader van het succesvolle UBA Spoetnik-programma, Verbouwblog. Het was een combinatie van rapporteren over de opdrachten die in het kader van Spoetnik gedaan moesten worden en verslag doen van een redelijk ingrijpende verhuis- en verbouwoperatie in de UB. Spoetnik en genoemde operatie liepen in tijd parallel; kortom twee vliegen in één klap. De verhuizing is echter achter de rug, Spoetnik is afgelopen en dus is Verbouwblog afgesloten (maar voorlopig nog wel raadpleegbaar).

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan; ik heb de smaak te pakken gekregen. En daarom dus deze nieuwe start, onder de titel Een beetje adjunct. Ik hoop op regelmatige wijze hierin bijdragen te plaatsen over

  1. mijn werkzaamheden als faculteitsbibliothecaris Geesteswetenschappen
  2. mijn tijdelijke waarneming van het coördinatorschap faculteitsbibliotheken
  3. en mijn ervaringen als digital immigrant in de wereld van de (digitale) wetenschappelijke informatievoorziening

En dat alles uiteraard in de hoop dat ik uiteindelijk net zo’n schare trouwe lezers zal weten te trekken als met Verbouwblog gelukt is. Tot de doelgroep reken ik in eerste instantie mijn directe collega’s van de UB Amsterdam, maar daarnaast natuurlijk iedereen in bibliotheekland die geïnteresseerd is in het wel en wee van een wetenschappelijke bibliotheek.

Zeemanspraat? Niet in de Van Dale en niet in de WNT, maar wel (met dank aan Google Book Search) in Jan van Hoogstratens Staat- en zedekundige zinneprenten, of leerzame fabelen; die van den heere La Court speelswyze gevolgt uit 1731. Uit de 15e zinneprent, Zeemanspraatje, “Dat meer niet scheen dan ydle klap, Had meenigmaal zyne eigenschap.”:

“Maar, zulje mooglyk hier op zeggen, Waar heen met al die Zeemanspraat? Wat staat ons daar van uit te leggen? Geen mensch die dat verhaal verstaat.” (p.45)

 

Advertentie

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: