State of the Humanities

De State of the Union is al sinds jaar en dag de Amerikaanse versie van de Nederlandse troonrede: de Amerikaanse president maakt zijn plannen voor het komende jaar bekend. Vanochtend naar een bijeenkomst in de aula van het Allard Pierson Museum voor de facultaire variant, nl. de State of the Humanities. College van Bestuur en de decaan van de faculteit, José van Dijck, gingen in discussie met de facultaire medewerkers over het universitaire instellingsplan Leren Excelleren en de facultaire vertaling ervan in het nieuwe convenant voor de periode 2009-2012.

De opkomst was hoog; zo’n 60 medewerkers verzamelden zich in de aula. Verwonderlijk was dat niet, gezien de onrust die er binnen de faculteit heerst bijvoorbeeld over de toekomst van veel talenopleidingen. José van Dijck benadrukte in haar opening nog eens de paradoxale situatie waarin de faculteit zich bevindt: aan de ene kant is de faculteit succesvoller dan ooit in het aantrekken van nieuwe studenten, het verbeteren van het studierendement en wordt het onderzoek in de visitaties geroemd; aan de andere kant wordt de faculteit door wijzigingen in het allocatie- en bekostigingsmodel van de UvA de komende jaren met ingrijpende bezuinigingen geconfronteerd. Dat valt moeilijk uit te leggen en is voor de betrokken facultaire medewerkers ook uitermate frustrerend.

Het voltallig aanwezige College van Bestuur kon dat alleen maar beamen, maar riep tegelijkertijd de faculteit natuurlijk op naar creatieve oplossingen te zoeken én nadrukkelijk ook de hand in eigen boezem te steken: is het wel nodig (en nog mogelijk) om een opleidingenaanbod in de lucht te houden dat bestaat uit liefst 27 bachelor– en 47 masteropleidingen? Duidelijk werd ook dat het CvB wel oog heeft voor de problemen waar de faculteit zich nu voor geplaatst ziet en met een blik richting Den Haag werd de hoop uitgesproken dat het Actieplan Geesteswetenschappen dat in aantocht is wellicht nog enige lucht gaat bieden. Ook wat betreft de financiering van de bibliotheek moeten we hopen dat de scherpste kantjes van de bezuinigingen nog worden afgehaald, ook al omdat er dit jaar een einde komt aan de extra financiering van de collectievorming voor de geesteswetenschappen in het kader van het project Bibliotheekvoorziening Geesteswetenschappen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: