Top Tech Trends

De Top Tech Trends-sessie van de Library & Information Technology Association van de ALA trekt altijd veel aandacht. Vanmorgen zat de zaal dan ook weer tot de laatste plaats bezet. Het format is altijd ongeveer hetzelfde. Vijf panelisten presenteren wat zij zien als de belangrijkste trends voor het komende jaar en de zaal kan daarop reageren. Vijf panelisten dit jaar die ieder twee trends mochten presenteren, tien dus in totaal. Daar zat wel een zekere overlap tussen, dus ik beperk me tot de volgende drie.

1) data-driven decisionmaking door bibliotheken. We zitten op een schat aan (gebruiks-)data maar doen daar als bibliotheken veel te weinig mee. We zullen er waarschijnlijk ook nooit zoveel mee kunnen doen als Google of Amazon (wat natuurlijk wel als ideaal werd gepresenteerd), maar het moet en het zal wel beter gaan dan tot nu toe. Inspelen op de behoeftes van onze gebruikers wordt alleen maar belangrijker. En dus moeten we werk maken van de data die laten zien wat ze precies doen.

2) consumerization of IT. Onze dienstverlening zal zich moeten “aanpassen” aan de devices waarmee onze gebruikers uitgerust zijn. En bovendien: buiten de bibliotheek zijn ze gewend dat ze “alles” kunnen en mogen, en dat willen ze binnen de (fysieke én virtuele) muren van de bibliotheek ook. De praktijk is echter dat zowel de hard- als software binnen de muren van de bibliotheek ver achterloopt bij datgene wat men privé gewend is en wat men ook als normaal ervaart. Wat je zegt een “uitdaging”.

3) personalisatie van informatieproduktie. We produceren met z’n allen steeds meer informatie en vooral steeds meer informatie op niet-traditionele informatiedragers. Al die moderne verschijningsvormen van informatie kunnen we als bibliotheken niet meer veronachtzamen, omdat we anders een deel van onze kennisproduktie verloren laten gaan. Produkten van self-publishing zijn van nature niet van minder waarde voor onderwijs en onderzoek dan publicaties die via de traditionele kanalen op de markt worden gebracht.

Voor alle details, nuances en vragen uit de zaal kun je hier de live registratie bekijken (ca. 1.40 uur).

No comments yet

Plaats een reactie