Leaks, Perceptions, Settlements and All That Jazz

Twee volle zalen trof ik vandaag en een slecht gevulde. En dat laatste had ik zeker niet verwacht. Het ging namelijk om de sessie van de Google Books Task Force van de ALA, toch een onderwerp waar veel bibliothecarissen warm voor zouden moeten lopen. Achteraf hadden de wegblijvers echter geheel het gelijk aan hun kant: de vertegenwoordigers van de Task Force bleven weg, zodat na een kwartier de aanwezigen maar afdropen. Het was inmiddels wel te laat om nog naar Richard Rhodes te gaan. Dus was het tijd voor het eerste rondje op de beursvloer.

Wel een volle zaal dus bij de sessie over WikiLeaks, georganiseerd door ALA’s Washington Office. ALA zit een beetje in haar maag met WikiLeaks, met name door de actie van de Library of Congress om de toegang tot WikiLeaks op de computers van haar eigen medewerkers te blokkeren. Waarschijnlijk is deze actie van de Library vooral genomen om problemen voor haar eigen werknemers onder de Espionage Act te voorkomen, maar de beeldvorming n.a.v. deze actie is toch vooral negatief. Er worden verschillende resoluties over WikiLeaks voorbereid die door de ALA Council nog goedgekeurd moeten worden. Er zal in deze resoluties vooral aangedrongen worden op transparantie, verantwoording en het recht op informatie (“people have the right to know”), maar zonder WikiLeaks te noemen. Alleen al het noemen van WikiLeaks zou volgens de aanwezige ALA-lobbyist tot een contraproduktieve reactie van de kant van de overheid en Congress leiden.

Ook bij een van de vele OCLC-sessies was het een drukte van belang. Cathy De Rosa gaf een voorproefje van het nieuwste rapport van OCLC, Perceptions of Libraries, 2010; de vijfde in een serie rapporten die met grote regelmaat sinds 2003 zijn geproduceerd. De Rosa presenteerde in een niet bij te houden tempo de belangrijkste veranderingen in de percepties van gebruikers over de bibliotheek. Voor het Amerikaanse publiek had De Rosa een positieve conclusie te melden: door de economische recessie is het gebruik van bibliotheken (vooral de openbare) aanzienlijk toegenomen, en ook de waardering vertoont nog steeds een stijgende lijn. De vraag is echter of deze ontwikkeling structureel is of dat bij een economisch herstel de groei weer als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Zoals gezegd, De Rosa stortte een grote hoeveelheid cijfers over ons uit. Een klein deel daarvan is maar blijven hangen en dat rapport komt volgende week gewoon al beschikbaar. Toch nog een paar gegevens:

  • in 2003 werd gemiddeld slechts 3% van het bibliotheebudget besteed aan elektronische informatie. In 2010 is dat bijna verzesvoudigd tot 17%. Uiteraard is dat ten koste gegaan van het budget voor papieren informatie (van 27 naar 19%), maar ook van het personeelsbudget (van 53 naar 49%)
  • gaven de gebruikers in 2005 nog als antwoord op de vraag: waaraan zou u extra geld voor de bibliotheek willen besteden? more stuff; blijkbaar is er nu genoeg stuff, want de keuze valt nu op uitbreiding van openingstijden.
Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: