Weekoogst #6

Digital Scholarship 2009
Charles Bailey publiceert al sinds mensenheugenis een aantal heel relevante bibliografische overzichten, over wetenschappelijk publiceren, over Google Book Search, over institutionele repositories. Online te raadplegen en met grote regelmaat geactualiseerd. Toch komt hij toch ook jaarlijks met de ‘aanbieding’ van een gedrukt exemplaar. Voor de versie 2009 gaat het daarbij om een dikke pil van ruim 500 pagina’s. Beschikbaar als paperback en binnenkort ook als e-book voor de Kindle. Wie heeft voor een dergelijk papieren product nog 19 dollar over tegenwoordig? Is het niet veel meer een kwestie van de website van Bailey bookmarken? Wat me echter wel weer voor hem inneemt, is de vermelding van de royalties die hij zelf per verkocht exemplaar ontvangt. Hij zal er, vrees ik, niet veel rijker van worden.

OAPEN
In het kader van het OAPEN-project (Open Access Publishing in European Networks) zijn recent twee nieuwe rapporten verschenen over de mogelijkheden van en de voorwaarden voor het open access publiceren van monografieën in de geestes- en sociale wetenschappen. Digital Monographs in the Humanities and Social Sciences: Report on User Needs en Overview of Open Access Models for eBooks in the Humanities and Social Sciences laten zien dat we het tijdperk van experimenten nog lang niet gepasseerd zijn, maar dat er langzamerhand levensvatbare modellen van de grond beginnen te komen. Zo kan de Amsterdam University Press inmiddels bogen op 485 open access monografieën.

1 April
Het was de week van de 1 aprilgrappen. The Scholarly Kitchen maakte vorig jaar veel reacties los met het bericht over de megafusie van Elsevier, Springer en Wiley-Blackwell. Dit jaar probeerden de jongens van TSK ons met drie berichten op het verkeerde been te zetten: een nieuw programma van Elsevier om universiteiten open access toegang te bieden tot het kookboek van het bedrijf om met de verkoop van koekjes nieuwe inkomsten te genereren voor het betalen van de Big Deal; de eigen tablet van TSK, de  briSKet of binary roaming integrated Scholarly Kitchen electronic tablet; en wat mij betreft de leukste: de OAapp, voor 99 dollarcent een open access publicatie-applicatie voor de iPhone.
Google bleef niet achter met het aanbieden van Google Book Search in 3D. Menigeen trapte daar met open ogen, maar op 2 april was de knop die die 3D-beelden mogelijk maakte al weer van de website verdwenen. Google zette daarmee een langjarige traditie succesvol voort.

No comments yet

Plaats een reactie