Whither the Classic Catalog?

Sinds de eerste introductie van discovery tools enkele jaren geleden staat de toekomst van de klassieke bibliotheekcatalogus ter discussie. Waarom nog een tweede zoeksysteem aanbieden, dat dan vaak ook alleen nog maar toegang biedt tot de traditionele papieren informatiedragers, als in zo’n discovery tool het totale papieren én digitale informatieaanbod wordt aangeboden, ontsloten met zo’n slimme Google-achtige search box? En toch. De rol van de  klassieke catalogus blijkt nog steeds niet uitgespeeld en bibliotheken wereldwijd worstelen met de positionering ervan. Ze noemen ‘m Oude Catalogus of noemen hun nieuwe discovery tool Catalogus Plus, of besluiten gewoon helemaal geen disovery tool te implementeren maar die oude trouwe catalogus voorlopig nog in de lucht te houden. Een jaar geleden heb ik dat dubbele beeld gepoogd een beetje in kaart te brengen voor een interne kennisdeelmiddag: al die bibliotheken die op de bandwagon van de discovery tools gesprongen zijn, maar nog geen afscheid kunnen nemen van hun traditionele catalogus.

Duke

En dat beeld zet zich nog steeds door, zoals uit de recente oplevering van twee nieuwe websites van gerenommeerde Amerikaanse bibliotheken blijkt. De eerste is die van Duke University Libraries, een instelling die een paar jaar geleden trendsettend was met de introductie van de uitgebreide zoekbox op de homepage van de bibliotheek waarmee de belangrijkste zoeksystemen van een bibliotheek in één klik bereikbaar werden. Die zoekbox heeft op de nieuwe website een nog prominentere plaats gekregen én is nog uitgebreider geworden dan de vorige versie, in plaats van simpeler. Je kunt kiezen uit twaalf verschillende zoekopties plus nog eens de keuze More. Naast de primaire ingang via de discovery tool (in het geval van Duke is dat Endeca) is er uiteraard ook een plekje voor de Classic Catalog.

Minnesota

De andere website is die van de University of Minnesota Libraries. Daar heeft men wel besloten de oude catalogus uit te faseren en 100% te kiezen voor hun discovery tool (Primo in dit geval). Dus geen keuzemogelijkheden in de zoekbox op de homepage, maar meteen de discovery diepte in. Dat dat niet onomstreden is blijkt uit de uitvoerige toelichting die er via de website en een aparte blog voor deze keuze wordt gegeven, inclusief een video over een vergelijkend onderzoek naar de terugvindbaarheid van known items via de traditionele catalogus en de nieuwe discovery tool. Known item zoekacties zijn vaak problematisch in discovery tools (zoals Hamlet of Science, maar ook bij langere titels), maar uit het onderzoek van Minnesota blijkt de catalogus het in de Battle of the Known Items Round 1 nog maar nipt van de discovery tool te winnen.

Minnesota heeft er dus voldoende vertrouwen in dat haar discovery tool ook voor dit soort zoekacties een steeds beter resultaat zal gaan geven en dat de tijd van de klassieke catalogus nu echt voorbij is.

Duke of Minnesota (of Utrecht)? Niemand heeft gelijk, en elke instelling zal naar beste weten voor haar eigen gebruikersgroep hierin een keuze moeten maken. Een keuze met beperkte houdbaarheid, want de ontwikkelingen gaan snel en de inzichten veranderen in net zo’n hoog tempo. Ben benieuwd naar ronde 2 in Minnesota, ook voor onze eigen besluitvorming.

No comments yet

Plaats een reactie