Ontdek je plekje

kn_588865_jezuietenberg570

Ik was dit weekend in Zuid-Limburg, en heb daar toch weer een nieuwe stukje Nederland leren kennen. Iets ten zuiden van Maastricht ben ik met een klein groepje vrienden rondgeleid in de Cannerberg, in de mergelgroeve Jezuïetenberg. Nooit eerder van gehoord, maar deze ‘berg’, Limburgs voor mergelgroeve, maakt onderdeel uit van de strook mergelgesteente die zich uitstrekt van de Sint=Pietersberg onder Maastricht tot de Sibberberg bij Valkenburg. En wat maakt die Jezuïetenberg nu zo bijzonder? Niet het feit dat er in het recente verleden champignonkwekerijen in de oude mergelgroeven van de berg zijn geweest, want dat komt veel vaker voor in de Limburgse mergelgroeven en -grotten. En ook niet het feit dat van 1962 tot 2002 in de groeven van de naastliggende Bosberg de NAVO haar commandocentrum voor de luchtverdediging van Midden-Europa had gevestigd. Nee, wat de groeve van de Jezuïetenberg zo bijzonder maakt zijn de wandschilderingen, houtskooltekeningen en beeldhouwwerken die de jezuïten-in-opleiding van het nabijliggende jezuïetencollege Canisium in Maastricht in hun verplichte vrije dag per week hebben gemaakt in de periode 1880-1967. In het pikkedonker, slechts bij het licht van kaarsen, later van carbidlampen, en een temperatuur die nooit hoger kwam dan 10 graden Celsius

In anderhalf uur word je langs een deel van die schatten geleid, inmiddels onderdeel van het rijksmonument Jezuïetenberg, en kun je je eigenlijk alleen maar verbazen dat dit puur uit vrijetijdsbesteding is voortgekomen. De produktiefste periode lijkt tussen 1920 en 1940 gelegen te hebben; een poging om na het vertrek van de jezuïeten in 1967 de aanwezige kunstwerken aan te vullen met werken van moderne kunstenaars is, gelukkig, al na enkele pogingen gestaakt.

Verwacht hier geen sanitaire voorzieningen of een terras om iets te drinken, maak vooraf een afspraak voor een rondleiding want onaangekondigd achteraan de rij aansluiten is er niet bij. Neem een dikke trui en een paar goede schoenen mee, en laat je vervolgens verrassen in dit ondergrondse museum.

Paters Jezuitenberg

Advertenties

2 comments so far

  1. lijnievanwijk on

    …..met werken van moderne kunstenaars is, gelukkig, al na enkele pogingen gestaakt.
    Gelukkig? Talenten genoeg, ook in Nederland. http://wp.me/p26YMm-lc

    • zeemanspraat on

      Mee eens, maar niet op deze locatie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: