PFE #1

PFElogo

Ik had ‘m niet meteen in mijn hoofd als de eerste aflevering van deze nieuwe serie, maar toen ik dit advies onder ogen kreeg was het duidelijk.

Research Data Management is een van de nieuwe aandachtsgebieden van universiteitsbibliotheken. Gedreven door Big Data en de Data Deluge, maar ook door de noodzaak data duurzaam op te slaan vanwege de reproduceerbaarheid van onderzoek (om over de eisen van geldschieters van wetenschappelijk onderzoek maar te zwijgen), zijn universteitsbibliotheken wereldwijd bezig zich een plaats aan de onderzoeksdata-tafel te veroveren. Dat kunnen ze niet alleen, omdat ze beleidsmatig vaak afhankelijk zijn van andere onderdelen van de universitaire organisatie en omdat ze voor de feitelijke opslag, kortdurend of eeuwigdurend, niet zonder hun eigen IT-organisatie of leveranciers van cloud services kunnen. Het is dan ook niet eenvoudig die plaats aan de tafel duidelijk te formuleren en daadwerkelijk inhoud te geven.

Dat neemt niet weg dat steeds meer universiteitsbibliotheken rond research data management diensten aanbieden. Zo ook de bibliotheek van MIT via de webpagina Data Management and PublishingOnderdeel van die pagina vormt de workshop Managing Research Data 101. Voor diegenen die het Amerikaanse onderwijssysteem niet kennen: een cursus 101 is een introductiecursus voor beginners waarin de basics van een onderwerp worden uitgelegd.

Slide 18 van die cursus is onovertroffen. Kijk en huiver:

MIT RDM

Een derde aandachtsstreepje ontbreekt: Vergeet niet wat die twee locaties zijn. 😉

Welkom in de 21e eeuw!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: