Waar is het feestje? Hier is het feestje!

Ik werd er even door op het verkeerde been gezet: op 1 juli a.s. vindt de official launch van de Directory of Open Access Books plaats. Hoezo? Die directory bestaat toch al ruim een jaar of heb ik het nu zo mis? Nee, ik heb het niet mis en dat van die official launch klopt óók. DOAB werd voor het eerst gelanceerd op 12 april 2012, maar nu is het blijkbaar tijd voor een officieel feestje, zoals ook al in het jaarverslag 2012 van OAPEN, de organisatie achter de DOAB, werd aangekondigd. OAPEN organiseert op 1 en 2 juli samen met Jisc Collections een conferentie over het open access publiceren van monografieën voor de geestes- en sociale wetenschappen en  je moet nooit een goede gelegenheid om een feestje te vieren voorbij laten gaan. Toch?

Maar hoe gaat het nu eigenlijk met de DOAB en OAPEN? Ruim een jaar geleden begon de directory met zo’n 750 open access monografieën. Inmiddels zijn dat er ruim 1400, dus zeg maar een verdubbeling van het aanbod. Is dat spectaculair? Ik zou het denk ik eerder substantieel willen noemen. De groei is er, maar we zitten duidelijk nog in de beginfase. Dat valt ook af te leiden uit de raadpleeggegevens van de OAPEN Library zoals die deze week in de nieuwsbrief worden gegeven onder het kopje Positive trends in usage:

OAPEN

Het gebruik vertoont inderdaad, grosso modo, een stijgende lijn (maar wat als deze grafiek afgesloten was in december 2012?). Het totaal aantal downloads is indrukwekkend: meer dan 750.000. Maar je kunt ook anders naar de grafiek kijken: sinds april 2012 schommelt het aantal unieke bezoekers maandelijks tussen de 20.000 en 40.000. Daar zit nog niet echt een trendmatige stijging in. En hetzelfde geldt voor het totaal aantal bezoeken: dat varieert ruim een half jaar nu al maandelijks rond de 45.000 bezoeken. Ik weet het, dergelijke statistieken zijn altijd moeilijk interpreteerbaar (wat wordt er nu precies gemeten?), maar ook hier is het duidelijk dat we nog in de beginfase van een ontwikkeling zitten. Ik ben echt benieuwd hoe we hier over een jaar tegenaan zullen kijken.

2 comments so far

  1. Beste Bert,

    Jij ben natuurlijk ook van harte welkom op de conferentie!

    • zeemanspraat on

      Programma ziet er interessant genoeg uit. Helaas, reeds volle agenda verhindert tripje naar Londen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: