De lange staart

Reynolds

Het zal ergens aan het eind van de jaren tachtig geweest zijn (vorige eeuw) dat ik, met m’n toenmalige partner-in-crime Cees Wiebes, benaderd werd door de Cambridge-historicus David Reynolds om een bijdrage te schrijven voor een bundel over de vroege jaren van de Koude Oorlog. Reynolds hadden we leren kennen tijdens een conferentie over de NAVO, hij was geïnteresseerd geraakt in ons werk en toen hij op zoek ging naar geschikte auteurs uit kleinere West-Europese staten was 1+1 inderdaad 2 en kwam hij al snel bij ons uit. En als je zoiets gevraagd wordt, zeg je natuurlijk niet nee. Nóg mooier is natuurlijk zelf een boek publiceren uitgegeven door Yale University Press, maar een bijdrage leveren aan een boek van deze prestigieuze uitgeverij telt toch als second best.

The Origins of the Cold war in Europe: International Perspectives verscheen in 1994, kreeg een goed onthaal in de vakpers en is volgens WorldCat inmiddels in zo’n 550 bibliotheken in gedrukte vorm beschikbaar. Een digitale versie is er (nog) niet; Google Books geeft desgevraagd alleen bibliografische gegevens en een link naar een aantal verkoopsites. De verwante publicaties zijn overigens allemaal redelijk to the point, maar de auteursinformatie is werkelijk onzin. Het betreft hier waarschijnlijk een naamgenoot, maar met een wat ander interessegebied:

David Reynolds has been a Mac head since 1985, when he first got his hands on a Fat Mac. He was editor-in-chief of MacAddict magazine, and has contributed to the” Macintosh Bible,” and co-authored “AppleWorks: The Missing Manual,” and “Office 2001: The Missing Manual,” Currently, his .Mac account plays host to family photos, movies, and a Web cam.

Tja, Google Books…

Waarom dit nu allemaal opgerakeld? Dat komt omdat ik een keer per jaar, ook nu bijna 20 jaar na verschijning, nog een nette brief krijg van Yale University Press met de royalty-afrekening voor het afgelopen fiscale jaar. In de eerste jaren na verschijning ging die brief gepaard met een Amerikaanse bankcheque die ik vervolgens tegen gigantische kosten moest inwisselen bij mijn eigen lokale bank. Dat kostte me vaak al bijna de helft van mijn zuurverdiende honorarium.

Over 2012 ziet de afrekening er als volgt uit:

  • verkochte exemplaren: 5 in de VS en 19 daarbuiten; totaal 24 exemplaren
  • royalties: $ 0.75 (!)

Het zal niemand verbazen dat er dit keer geen cheque was bijgesloten.

Moraal van dit verhaal: de lange staart bestaat echt. Boeken in de geesteswetenschappen, maar ook daarbuiten, worden ook na langere periodes nog verkocht, maar vaak in uitermate kleine hoeveelheden. Wat dat betreft hoeft Yale University Press van mij niet te wachten met dit boek open access digitaal aan de wereld beschikbaar te stellen. Graag zelfs. Die 75 dollarcent lever ik er onmiddellijk voor in. 😉

LongTail

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: