Proudly Found Elsewhere, intro

’t Overkomt waarschijnlijk iedereen zo af en toe wel eens: via een link kom je gericht ergens op een bibliotheekwebsite terecht en vervolgens, nadat je bekeken en/of gelezen hebt waarvoor je kwam, klik je nog wat rond op die website en vervolgens ben je een kwartier of een uur of nog langer van je kostbare tijd kwijt aan het rondsurfen bij je collega’s. Diegenen die behept zijn met het NIH-virus (Not Invented Here) zullen dat vooral doen met de instelling van ‘dat kunnen wij veel beter’, ‘hoe kunnen ze dat nu doen?’ en ‘daar heeft toch helemaal niemand behoefte aan’. Aan het andere eind van het spectrum zullen de best practices-adepten vooral op zoek zijn naar verbeteringen en/of nieuwe zaken zonder zich altijd even goed te realiseren of die in de eigen, lokale situatie bruikbaar, toepasbaar of wenselijk zijn.

NIHcartoon

Tijd dus om weer eens wat nieuws te proberen: een nieuwe reeeks blogposts over inspiratie en ideeën die ik op doe bij onze collega’s, hier in Nederland en uiteraard elders in de wereld. En niet met de NIH-instelling, maar vanuit het tegenovergestelde perspectief: PFE, Proudly Found Elsewhere.

Let de komende periode dus goed op dit logo:

PFElogo

Voorbeeld?

Een aantal jaren geleden maakt de bibliotheek van Duke University furore met haar zoekbox op de homepage. Door daarin tabs op te nemen was het mogelijk verschillende zoeksystemen direct, eenvoudig en op een visueel aantrekkelijke wijze aan te bieden. Ook wij speelden leentjebuur bij de collega’s van Duke (inmiddels is door de vernieuwing van de website dat zoekboxje overigens al weer van het scherm verdwenen ten faveure van een directe toegang tot CatalogusPlus (= Primo) en de Catalogus). Duke is echt een aanrader om te volgen. Nu bijvoorbeeld vanwege de wijze waarop ze de vernieuwing van hun website aanpakken.

DukeLibs

Data-Driven Decisionmaking voor een verbeterde website. Daar kunnen we best nog wat van leren.

PFE-suggesties? Ook uiteraard van harte welkom.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: