Librarians’ Spring

Gebalde vuist

Een aantal weken geleden berichtte ik over een themanummer van het Journal of Library Administration, uitgegeven door Taylor & Francis. Het betrof een themanummer over digital humanities in bibliotheken, dat – helaas – niet vrij beschikbaar was op één bijdrage na (en die dan ook nog eens uiterlijk tot 31 maart). De auteurs van de verschillende bijdragen waren er ook weinig gelukkig mee, getuige hun actie hun bijdragen ook open access beschikbaar te stellen. Dat gebeurde hier. Een van de auteurs van een bijdrage deed daarnaast nog eens uitgebreid verslag van zijn persoonlijke ervaringen, ondersteund door JLA-editor Damon Jaggers, om voor zijn eigen bijdrage niet de standaard-voorwaarden van T&F te ondertekenen, maar om als auteur zoveel als mogelijk rechten op de eigen bijdrage te behouden. Het resultaat was een combinatie van wins-losses-fails. Tot de niet door deze auteur geaccepteerde mogelijkheden was $ 3.250 te betalen aan T&F om zijn artikel open access te kunnen publiceren.

Gisteren was het Journal opnieuw in het nieuws, maar nu omdat de voltallige redactie is teruggetreden. De redenen daarvoor worden uitvoerig beschreven in een artikel in the Chronicle van Brian Mathews, een van de auteurs en gast-redacteur voor een van de nieuwe afleveringen van de Journal. Zijn chagrijn over het niet doorgaan van een themanummer waar hij heel enthousiast over is klinkt in het artikel iets te veel door, maar de beweegredenen van de redactie verdienen het integraal hier overgenomen te worden:

The Board believes that the licensing terms in the Taylor & Francis author agreement are too restrictive and out-of-step with the expectations of authors in the LIS community.

A large and growing number of current and potential authors to JLA have pushed back on the licensing terms included in the Taylor & Francis author agreement. Several authors have refused to publish with the journal under the current licensing terms.

Authors find the author agreement unclear and too restrictive and have repeatedly requested some form of Creative Commons license in its place.

After much discussion, the only alternative presented by Taylor & Francis tied a less restrictive license to a $2995 per article fee to be paid by the author.  As you know, this is not a viable licensing option for authors from the LIS community who are generally not conducting research under large grants.

Thus, the Board came to the conclusion that it is not possible to produce a quality journal under the current licensing terms offered by Taylor & Francis and chose to collectively resign.”

Nadere details zijn terug te lezen in twee blogposts van JLA-redactielid Chris Bourg en auteur Jason Griffey.

’t Is dat het buiten nog steeds Siberisch koud is maar anders zou je bijna aan een Librarians’ Spring gaan denken.

1 comment so far

  1. Gerard on

    Arabische lente Bert ?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: