Bij de konijnen af!

nuclear-explosion

Oké, ik ben ook schuldig. Volgens onze lokale catalogus hebben we 374 boeken van de Edwin Mellen Press in onze collectie, en ik kan niet uitsluiten dat ik zelf verantwoordelijk ben voor de aanschaf van minstens een van die boeken. Is dat erg? Nee, oppervlakkig bezien niet. Maar als we wat dieper kijken wel. Niet omdat de kwaliteit van de door de Mellen Press uitgegeven boeken van discutabele kwaliteit zouden zijn. Maar wel omdat de Mellen Press een collega-bibliothecaris die dit op zijn blog durfde neer te schrijven inmiddels gerechtelijk heeft aangeklaagd en onder meer 3 miljoen dollar schadevergoeding van hem en zijn huidige werkgever durft te eisen!

De bibliothecaris waar het om gaat is Dale Askey, werkzaam bij de universiteitsbibliotheek van McMaster University (Hamilton, Ontario, Canada). Ruim twee jaar geleden, toen hij nog werkzaam was bij Kansas State University, schreef hij op zijn blog Eintauchen (kort daarop omgedoopt in Bibliobrary) een kritische post over de Edwin Mellen Press. Op zijn blog heeft hij de post inmiddels verwijderd, maar via de Wayback Machine én natuurlijk in de aanklacht die tegen hem is ingediend is die natuurlijk wel terug te vinden. Cruciale passages daarin? Laat ik die hier maar niet herhalen. Voordat je het weet heb ik ook de Mellen Press achter me aan. ;-(

Een van degenen die op deze rechtszaak reageerde heeft het over de Mellen Press going nuclear. Het lijkt inderdaad inderdaad op een typisch gevalletje overkill, mede gelet op het feit dat de aanklacht pas twee jaar na de publicatie van de blogpost is ingediend. De Mellen Press kan nog op weinig steun rekenen voor haar optreden, en dat is terecht. Blijkbaar heeft men na eerdere verwijten over de gebrekkige kwaliteit van de boeken die men op de markt brengt besloten dat er nu een punt gemaakt moet worden. Het heeft er alle schijn van dat ze daarmee vooral in hun eigen voet schieten. Er is inmiddels een petitie gestart waarin de Mellen Press opgeroepen wordt haar aanklacht in te trekken. Gisteravond om 10.00 uur hadden er 230 mensen de petitie ondertekend. Inmiddels zijn dat er ruim 16 uur later 642. Onderteken ook, zou ik zeggen: Edwin Mellen Press: End libel suit against Dale Askey and McMaster University.

Lees meer over deze zaak op:

Uit de laatste nieuwsbrief van de Edwin Mellen Press:

EMPress

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: