Effe zeuren hoor…

Leesplankje

In het nieuwste nummer van De Academische Boekengids staat een recensie van enkele recente publicaties over leescultuur in de Middeleeuwen. De eerste alinea van de recensie begint als volgt:

Umberto Eco leest tijdens zijn vakantie Dostojevski’s Oorlog en vrede het liefst als lijvig boek, maar steeds meer moderne lezers geven de voorkeur aan het handzamere formaat van de e-reader. E-books winnen zo snel aan populariteit dat onlangs in een weblog op de site van NRC Handelsblad de begrafenis van het gedrukte boek triomfantelijk aangekondigd werd, terwijl anderen zich met Nicholas Carr zorgen maken over de vervlakking en versnippering van onze kennis door internet en Google. Hoewel het op papier gedrukte boek nog steeds niet is verdwenen, heeft de komst van de nieuwe media een onmiskenbare verandering in onze leesgewoontes veroorzaakt.

Ik weet niet wat de bedoeling van de auteurs met deze opening is. ‘Boekenlezers’ zijn ouderwetse lezers? Die begrafenis van het gedrukte boek? Dat was al weer bijna een jaar geleden. E-readers? Die zijn toch ook al weer op de schroothoop van de geschiedenis bijgezet! En ze lijken het bijna wel jammer te vinden dat het op papier gedrukte boek nog steeds niet verdwenen is. Domme lezers van gedrukte boeken! Jullie zouden toch beter moeten weten, net als Margriet Hoogvliet en Mart van Duijn!

Irritant begint het wel te worden. Steeds maar weer die aankondigingen van:

En waarom? Moeten we om de waarde van het nieuwe te er- en onderkennen het oude dood verklaren? Blijkbaar geldt dat ook voor die good old catalogus. Volgende week moet ik over de toekomst daarvan op een interne kennisdeelmiddag iets vertellen. Ik hou me aanbevolen voor suggesties: crowdsourcing the defence of the catalogue!

Advertenties

4 comments so far

 1. Maaike van Rossem on

  Heel fijn dat Dostojevski volgens de recensenten van de Academische boekengids ook al een Oorlog en Vrede geschreven heeft. Een echte verrijking van de catalogus!

 2. Harrie Knippenberg on

  Zeur maar lekker Bert. Ik word er ook wel eens moe van.

 3. Sofie Hemmel on

  Een academische boekengids waarin staat dat Dostojevski ‘Oorlog en Vrede’ heeft geschreven (=Tolstoi). It’s reading the book, stupid! Maar dan ook lezen hè, tot je erbij doodvalt.

 4. Petra Otten on

  Ik zeur even mee :-). Het schermen met Nicholas Carr om aan te tonen dat ons internetgebruik ons steeds oppervlakkiger maakt, vind ik ook wel erg makkelijk. Volgens mij is zoiets ook beweerd toen de tv zijn intrede deed….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: