Librarians. What Else?

WhatElse

Onze 14 UKB-bibliothecarissen (m/v) zijn niet overdreven actief op de sociale media, althans niet op die twee waar ik m’n tijd nog wel eens mee verdoe, bloggen en twitteren. Natuurlijk, sommigen twitteren inderdaad – Marjolein Nieboer (Groningen); Kurt De Belder (Leiden); Ger Spikman (Wageningen); Bas Savenije (KB); Wilma van Wezenbeek (Delft) – maar dan zijn het beslist geen heavy users. Bloggen gebeurt al helemaal niet, met één uitzondering. Maandelijks schrijft Wilma van Wezenbeek op het MT-blog van de bibliotheeek van de TU Delft over een onderwerp dat haar de afgelopen maand heeft beziggehouden. Vaak zijn dat impressies van conferenties of andere uitstapjes buiten de deur. Haar bijdragen zijn meestal in het Engels, trouw aan de internationale uitstraling waar zowel de Delftse universiteit als bibliotheek voor gekozen hebben.

In haar meest recente post wringt dat Engels een beetje, zoals ze zelf aan het einde van haar bijdrage ook constateert door daar toch ook maar de Nederlandse termen te noemen waar het haar in haar bijdrage eigenlijk om gaat: toegang, diepgang, omgang en vooruitgang. Dat ‘bekt’ toch wat beter dan access, richness, acquiantance and progress.

It is the Library. What else is een sympathieke en positieve overpeinzing over het nut van de bibliotheek in het huidige onderwijs en onderzoek. Wilma geeft dat zelf ook aan: ze wil niet defensief zijn. Haar argumentatie echoot de denkbeelden van iemand als R. David Lankes (wiens laatste publicatie Expect More waarschijnlijk ook al weer niet geheel toevallig het kerstgeschenk was voor de leden van de bibliotheekcommissie van de UB Gent) met zijn pleidooi voor de bibliotheek als platform. Wilma wilde ook haar blogpost schrijven zonder het woord ‘bibliotheek’ te gebruiken en daarin is ze zonder meer geslaagd. En toch. Een element miste ik toch een beetje en dat was de bibliotheekmedewerker. De bibliotheek, dat is maar een gebouw; het gaat om de mensen die er werken en ieder op hun eigen wijze een bijdrage leveren aan de doelstellingen van de organisatie waarvan zij deel uit maken. Is it the Library? No, it is Librarians. What Else?

Prettige feestdagen, Wilma!

Advertenties

3 comments so far

 1. saschel on

  Dag Bert, rake opmerking en dank voor de verwijzing.
  Een klein detail: de bestemmelingen van het kerstgeschenk in Gent betrof de leden van de bibliotheekcommissie van de Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte van de UGent, niet van de Universiteitsbibliotheek Gent. Tot nader orde zijn dat nog altijd twee verschillende organisaties.
  Over het belang van de bibliothecaris heeft Lankes uitgebreid en meeslepend geschreven en gesproken dus ook dat zit wel snor 😉

 2. […] Onze 14 UKB-bibliothecarissen (m/v) zijn niet overdreven actief op de sociale media, althans niet op die twee waar ik m’n tijd nog wel eens mee verdoe, bloggen en twitteren. Natuurlijk, sommi…  […]

 3. Wilma van Wezenbeek on

  Bert, een prima toevoeging wat mij betreft! Dank voor je positieve blogpost – we blijven schrijven, niet waar? Voor mij zit er trouwens nog een extra element aan dat Engels, misschien is het niet altijd 100% native, maar als ik begin met iets te schrijven, is dat bijna altijd in het Engels, heb daar 12 jaar als werktaal mee te maken gehad, vandaar. Jij en al jouw lezers ook fijne dagen, en een inspiratievol 2013!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: