Charleston: takeaways

Een kleine twee jaar geleden was ik vier dagen op de MidWinter bijeenkomst van de ALA. Na afloop probeerde ik datgene wat me het meeste was bijgebleven in tien lessons learned te vangen. Hier zijn mijn tien takeaways van vier dagen Charleston.

  1. Change is the New Normal. Spreker na spreker werd niet moe dat nog maar eens te benadrukken. Opvallend vaak werd daarbij ook het idee van disruptive innovation van Clayton Christensen aangehaald. Ik denk dat er inmiddels in de bibliotheekwereld weinigen meer zullen ontkennen dat die staat van permanente verandering reëel is. Tegelijkertijd weten wij ook, en ook dat werd door meerdere sprekers benadrukt, dat de bibliotheekwereld in belangrijke mate een conservatieve wereld is en dat dat in niet mindere mate geldt voor een belangrijk deel van onze facultaire gebruikersgroepen. Dat vraagt om een balanceeract waar niet iedereen direct voor geschapen is.
  2. The best (or worst?) is still to come. Bijvoorbeeld verwijzend naar de actuele stand van zaken rond e-books, maar ook met een ontwikkeling als altmetrics staan we nog steeds maar aan het prille begin. Veel ontwikkelingen zijn moeilijk voorspelbaar, ook omdat er grote financiële en juridische belangen bij betrokken zijn. Een weg terug is er echter niet.
  3. De bibliotheekwereld heeft grote behoefte aan library analytics. Niet alleen om te weten wat onze gebruikers doen met onze collecties en diensten, maar ook (misschien zelfs wel vooral) om ons eigen functioneren te kunnen verantwoorden. Door de toenemende digitalisering van collecties én diensten komen er ook in toenemende mate data beschikbaar over het gebruik daarvan. Als we een van onze toekomstige taken en kansen zien in (research) data management, zullen we dat minimaal zelf ook moeten doen met de data waarover we zelf beschikken.
  4. Niet alleen uitgeven is in toenemende mate software ontwikkeling, ook bibliotheekdiensten zullen steeds vaker elementen van software ontwikkeling bevatten. Bibliotheken zullen veelal niet in staat zijn dergelijke ontwikkeling zelf ter hand te nemen, hetgeen de noodzaak tot intensieve samenwerking met campus-brede of facultaire IT-diensten alleen maar groter zal maken.
  5. Weet wat je gebruikers willen. Verzamel op alle mogelijke manieren (surveys, focusgroepen, interviews, social media) informatie over wat je gebruikers willen, analyseer die informatie en onderneem er vervolgens actie op. Beschouw dat niet als een activiteit die periodiek ondernomen moet worden, maar die structureel in de organisatie is belegd, dicht tegen het management aan.
  6. Kies voor “pragmatically workable rather than the perfect nightmare”. Die laatste kost niet alleen veel meer tijd, maar ook energie die beter aangewend kan worden voor een soepele toepassing.
  7. Naast Change is ook Cooperation the New Normal. Samenwerking binnen de eigen bibliotheek tussen de verschillende afdelingen;samenwerking binnen de eigen instelling met andere ondersteunende diensten en faculteiten; samenwerking van bibliothecarissen met studenten, docenten en onderzoekers; samenwerking op regionaal en nationaal niveau met zusterinstellingen. Je terugtrekken op je eigen eilandje is geen levensvatbare optie (meer).
  8. One Size Really Does Not Fit All. Of het nu gaat om de implementatie van een PDA-programma of research data management, het veronachtzamen van specifieke lokale omstandigheden verhoogt de kansen op mislukken aanzienlijk. Dat betekent niet dat er niet op hoofdlijnen sprake zou kunnen zijn van algemeen geldende en toepasbare uitgangspunten, maar wel dat de mate van succes afhankelijk is van de mate van instelling-specifieke invulling.
  9. The traditional research library is dead. Nee, Rick Anderson hoefde me daar niet van te overtuigen, ook aan het begin van het debat steunde ik deze stelling al. De bibliotheek is haar monopolie op de toegang tot (wetenschappelijke) informatie kwijt en zal zich aan moeten passen aan een wereld waarin er een overvloed is aan informatie in plaats van schaarste. Daarmee is de research library nog niet dood, die is nog springlevend!
  10. Ehhhh….
Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: