Charleston dag #3: Beware of the Inflight Magazine Syndrome

Een paar jaar geleden kwamen als gevolg van de economische crisis veel Amerikaanse universiteits- en onderzoeksbibliotheken in de financiële problemen. Niet alleen collectievormingsbudgetten maar ook personeel kwam stevig onder vuur. De situatie nu is iets (maar niet veel) beter en veel bibliotheken staan nog steeds onder sterke druk om hun blijvende, toegevoegde waarde bij hun provost (lees rector) te bewijzen. Voeg daarbij het rapport Redefining the Academic Library dat speciaal voor provosts was samengesteld (en vorig jaar tijdens de Charleston Conference voor het eerst naar buiten kwam) en dus was het een aardig idee om dit jaar die provosts nu eens uit te nodigen om zelf te komen vertellen wat zíj van hun bibliotheken verwachten.

Het bleek geen kritische groep te zijn, de lof aan de bibliotheek was groot en leek ook welgemeend, maar dat neemt het probleem natuurlijk niet weg. Ook met welgevallige provosts moet de bibliotheek zich buigen over vragen als:

  • what do you spend your money on?
  • do you need all that space?
  • are faculty and students getting what they want?
  • do you support enlightened policies regarding research and teaching?
  • do you innovate?

Goede raad was er voldoende: be prepared! In een toenemend digitale bibliotheekwereld komt er in toenemende mate ook data beschikbaar over hoe de bibliotheek gebruikt wordt. Zorg dat je als bibliotheek zelf over die data beschikt en ze analyseert. Voorkom dat het hoofd van de IT-afdeling bij de provost binnenloopt met de boodschap I’ve got the data. I can tell you about the library. Zorg dat je als bibliothecaris dat zelf kan doen.

En wees voorbereid op de provost die op stap geweest is naar het buitenland en je de eerste werkdag na zijn terugkomst bij zich roept en uitroept: ‘Datamining, we must go into datamining!’ Of: ‘MOOCs, the library has to support MOOCs!‘.

Denk als bibliotheken ook strategisch na over de toekomst van je gedrukte collectie. Die zal in toenemende mate onder druk komen te staan en ‘moeilijke’ vragen over nut en noodzaak kun je beter goed voorbereid zelf beantwoorden dan dat je daar op een dag onvermoed mee wordt overvallen. Doe je het niet dan loopt de bibliotheekwereld (of breder: het hoger onderwijs) “the next healthcare industry to be reformed” te worden. En zeg nu niet meer dat je niet gewaarschuwd bent!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: