Charleston dag #2: hard werken in de snoepwinkel

Vergeleken met de toogdagen van de ALA (’s zomers meer dan 20.000 deelnemers, mid-winter ruim de helft daarvan) is de Charleston Conference met 1500 deelnemers maar een kleintje. De ballrooms in de hotels waar de conferentie plaatsvindt zijn dan ook van een wat kleiner formaat dan bij de ALA. Vanmorgen, bij het officiële begin van de conferentie, zat de grootste zaal echter boordevol en waren er twee overloopzalen nodig om iedereen een plekje te geven. De reden? Het feit dat Google’s Anurag Acharya een presentatie gaf over Google Scholar zal daar zeker mede debet aan geweest zijn.

Volle bak dus en dat al om acht uur ’s ochtends. En dat moet ook maar eens gezegd worden: zo’n conferentie is doodgewoon hard werken. Zeker de Amerikanen hebben daar een handje van. Aanvangstijdstip van de eerste sessies is dus om acht uur en het programma loopt vervolgens, gelardeerd met lively lunches en fast tech talks, probleemloos door tot zeven uur ’s avonds. Hard werken dus. En eigenlijk kom je nog werktijd tekort want het aanbod aan parallelle sessies is hier zo overweldigend (op sommige tijdstippen meer dan 15 tegelijkertijd) dat je probleemloos drie of vier meer dan interessante dagprogramma’s kunt samenstellen terwijl je in de praktijk je natuurlijk maar tot die ene keuze moet beperken. Je voelt je op momenten als een kind in de snoepwinkel die maar niet kan kiezen uit al dat lekkers.

Gelukkig wordt er soms ook voor je ‘gekozen’ door het aanbieden van een plenair programma, zoals vanochtend met Macmillans Annette Thomas en Google’s Acharya. Thomas deed een geslaagde poging de Macmillan-groep (waaronder Nature-uitgever NPG) te positioneren als de meedenkende uitgever die niet alleen maar uit is op winstmaximalisatie. Macmillan is al lang niet meer een ‘simpele’ uitgever van boeken en artikelen, maar meer en meer (vooral) een software ontwikkelaar van producten en diensten die de verschillende stappen in de onderzoekscyclus beter moeten faciliteren en ondersteunen. En dus klopt men nadrukkelijk op de deur bij wetenschappers met producten als readcube (voor pdf-opslag) en figshare (voor data-opslag). Volgens Thomas nadrukkelijk geen gesloten systemen, maar open en op basis van internationale standaarden. Thomas heeft binnen haar bedrijf daarnaast gekozen voor de proeftuin-methode waarin, zonder financiële overwegingen, nieuwe producten ontwikkeld en uitgeprobeerd kunnen worden. Die moeten zich dan wel binnen een periode van zes maanden als kansrijk bewijzen, al is falen (“fail often, but fail quickly”) niet ‘erg’.

Verder nog nieuws te melden over Google Scholar? Dat viel wat tegen. Acharya ging uitvoerig in op alle obstakels die Google (lees = hij) tegenkomt bij het realiseren van zijn droom: everybody must be able to find everything. Met het vinden van wetenschappelijke artikelen, met name die, zit het inmiddels wel goed maar het daadwerkelijke toegang bieden tot de beschikbare versies is buiten de instellingen die zich link resolvers kunnen veroorloven nog steeds slecht geregeld. En dat gaat Acharya persoonlijk zeer aan het hart. In de vraag-en-antwoord sessie na afloop kon hij al direct contact leggen met een aantal aanwezige leveranciers om bestaande problemen op te lossen, maar de laatste vraag leverde nog het meest interessante antwoord op. De vraag uit de zaal luidde waarom Scholar de laatste tijd zo slecht vindbaar is op de Google-site (lees = verbannen naar derde rang onder Even more). Acharya’s antwoord was veelzeggend: It was not my decision, maar een gevolg van de optimalisering van de Google-homepage op basis van gebruiksdata. God hoorde hem brommen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: