Reizen met Geert

Reizen zonder John is geen spectaculair boek. Geert Mak besluit in het najaar van 2010 de reis die de Amerikaanse auteur John Steinbeck 50 jaar geleden maakte, en wat uitmondde in Travels with Charley, nog eens dunnetjes over te doen. Kernvraag daarbij: wat is er nog overgebleven van het babybooming Main Street USA waarvan Steinbeck verslag deed? Mak komt er al snel achter dat hij niet de enige is die op dit lumineuze idee is gekomen. Hij heeft ‘concurrentie’ van twee Amerikaanse journalisten, waarvan er één nog geen paar uur voor hem vertrokken is en al bloggend op de site van zijn krant Steinbeck de maat neemt. Want dat is wat Mak zelf ook na een weekje in de sporen van Steinbeck rondgetrokken te hebben moet constateren: Travels with Charley is minder dan Steinbeck ons wil doen geloven een waarheidsgetrouw verslag van zijn reiservaringen langs de noord-, west- en zuidgrens van de Verenigde Staten maar eerder een geromantiseerde odysee door een Amerika in de greep van de stembusstrijd tussen Richard Nixon en Jack Kennedy.

En ondanks dat het geen spectaculair boek is heb ik Reizen zonder John het grootste gedeelte van mijn vlucht naar Atlanta meer dan geboeid zitten lezen. Niet alleen Steinbeck gaat voor je leven, Mak weet ook door een combinatie van rake observaties over het Amerikaanse landschap en haar bewoners, het putten uit de rijke collectie van andere Amerika-reizigers waaronder uiteraard Alexis de Tocqueville maar ook minder bekende als John Gunther, en het larderen daarvan met saillante ‘weetfeitjes’ over dit immense en zo afwisselende land zijn zoektocht naar Amerika van bladzijde tot bladzijde levend en intrigerend te houden. Uit de aanloop naar de presidentsverkiezingen staat me nog goed een rapportage van Eelco Bosch van Rosenthal voor ogen voor het NOS Journaal over de desolate toestand in Detroit, ooit als Motor Town het kloppend hart van de Amerikaanse automobielindustrie. Mak voegt daar met zijn beschrijving van de desolate omgeving van de omgeving van Michigan Central Station, en de vergelijking met zowel de megalomane Roemeense dictator Ceausescu als Hitlers bouwmeester Albert Speer, nog een extra dimensie aan toe.

In het vliegtuig ben ik net op de helft van Reizen zonder John gekomen. De komende dagen verwacht ik weinig meer aan lezen toe te komen. Eigenlijk kan ik nu al niet meer wachten op de terugvlucht, voor de tweede helft van Reizen met Geert. 😉

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: