Afko #13: FOMO (en een beetje MAIS)

Ik ben maar een bescheiden gebruiker van sociale media. Bloggen, ja natuurlijk! Twitteren, sinds anderhalf jaar een beetje. Daarnaast heb ik nog een LinkedIn-account dat een sluimerend bestaan leidt. Voor de rest niets; geen Facebook, Pinterest, Yammer, of noem het allemaal maar op. Wil ik ook nog iets doen dat niet scherm-gebonden is, dan heb ik al m’n beschikbare tijd al nodig voor het onderhouden van die bescheiden verzameling.

Maar zelfs dat valt niet mee. Zeker sinds ik met twitteren begonnen ben bemerk ik af en toe last te hebben van FOMO, Fear Of Missing Out. Heb ik een dag geen tijd gehad om te twitteren, dan heb ik altijd een onbedwingbare neiging om toch nog even m’n timeline van de afgelopen 24 uur na te lopen om te kijken of ik wellicht niet iets interessants gemist heb (en dat blijkt ‘soms’ te zijn, niet ‘vaak’ of  ‘altijd’). En met m’n rss-reader is het allemaal nog veel erger. Dit jaar was ik pas zo’n vier weken ná m’n zomervakantie door m’n achterstallige feeds heen.

Hoe die neiging te verklaren? Een meer dan gemiddelde aanleg tot ‘nieuwsgierigheid’ denk ik, gewoon willen weten wat er in je vakgebied en een ruime kring daaromheen gebeurt. Een aanleg die ook onlosmakelijk verbonden is met het informatiespecialist-zijn. En als je dat vindt, en ik vind dat zeker, dan is FOMO eigenlijk niets anders dan een occupational disease die bij de informatiespecialist hoort als kapotte knieën bij een stratenmaker.

Maar is er dan niets aan te doen?

Natuurlijk wel. Het tegengif is MAIS: Make An Informed Selection.

Beperk je aantal feeds, beperk je aantal volgers, beperk je gebruik van sociale media. Of, positiever geformuleerd: laat je niet gek maken maar kies bewust, ook in je gebruik van sociale media.

Vorige aflevering: CYOD

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: