*bloos*

Terug van vakantie, en dus de draad weer op zien te pakken. Maar waar te beginnen? M’n feedreader (zie voor het belang daarvan deze post van Raymond Snijders) heb ik nog niet kunnen ‘legen’, dus welk onderwerp als eerste aan te pakken? Gelukkig heb je dan een aantal collega’s die je de weg wijzen: dank Anneke, Hubert, Wouter en Edwin!

Vorige week publiceerde OCLC namelijk de uitslag van een enquête onder Nederlandse bibliothecarissen onder de titel Bibliotheken in Nederland. Prioriteiten & Perspectieven in Vogelvlucht. Het is een rapportje van 4 pagina’s waarvan m.n. de laatste pagina voor mij een aantal verrassingen bevatte. Daar wordt weergegeven hoe de respondenten op de hoogte blijven van ontwikkelingen in ons vak en, zoals ook al uit eerder onderzoek is gebleken, ook bij informatiespecialisten spelen sociale media daarin nog steeds maar een bescheiden rol: 37% van de respondenten leest blogs om bij te blijven en 31% gebruikt Twitter om op de hoogte te blijven van trends.

De verrassing zit ‘m natuurlijk in de vermelding van Zeemanspraat in de top-3 van de blogs en, nog verrassender voor mij althans, het feit dat ik tot de drie meest gevolgde twitteraars in bibliotheekland zou behoren.

Nu weet ik ook wel, het is ‘maar’ de mening van 152 collega’s. Maar toch. Zoals (bijna) iedere blogger/twitteraar vraag ik me regelmatig af, en zeker na een lange vakantie, ‘moet ik hiermee wel doorgaan?’ De uitslag van deze enquête is in ieder geval voor een tijdje weer voldoende om dat soort twijfels ver weg te stoppen. Dus, collega’s in den lande: hartelijk dank voor deze steun in de rug. En ik weet: adel verplicht!

P.S. OCLC heeft soortgelijke enquêtes ook uitgevoerd in de Verenigde Staten,Groot-Brittannië en Duitsland. Het is aardig de resultaten daarvan naast elkaar te leggen.

5 comments so far

 1. Edwin on

  Tuurlijk moet je doorgaan! Ook al is de doelgroep misschien kleiner dan je soms zou hopen, je doet mensen toch ook altijd een plezier met verkenningen van ontwikkelingen en bespiegelingen. Jij hebt een eigen invalshoek en toon, die het altijd de moeite waard maakt om je te lezen. Keep it up!

 2. saschel on

  Maak daar maar van harte 153 collega’s van! Ook al werd ik hier in Vlaanderen niet gevraagd naar mijn mening. Ik lees nog altijd met veel interesse je blogberichten. Je tweets beschouw ik eerder als attenderingen aangezien ze vooral verwijzen naar je blog en het minder draait om de communicatie op Twitter zelf. Maar ook hier: erg handig. Dank dus voor de tijd en moeite die je hier aan besteedt. En dus lees ik met opluchting over het ‘VER weg stoppen’ van de twijfel zodat ik me met gerust gemoed weer gewoon kan verheugen op je volgende bericht. Zondaggroet!

 3. kalfje on

  Blij dat het invullen van een enquête (soms) zin heeft! ;-))

 4. Esther Fidder on

  En ook hier in Curaçao wordt je blog gelezen (via mijn Google Reader) en af en toe geshared met mijn collega’s!

 5. zeemanspraat on

  In de laatste aflevering van Digitale Bibliotheek (nog steeds niet open access, hoe is het mogelijk!) maakt Gerard Bierens – niet geheel ten onrechte – gehakt van het OCLC-onderzoek. Ik sta weer met beide benen op de grond. 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: