Twee Panenka’s, één Dewey

Afgelopen week werden de voetballiefhebbers op liefst twee Panenka’s getracteerd. Eerst was het de beurt aan Andrea Pirlo in Italië-Engeland en een paar dagen later deed Sergio Ramos het nog eens dunnetjes over in Spanje-Portugal. Maar we werden deze week niet alleen getracteerd op die Panenka’s maar ook op een onvervalste Dewey. Dateert de eerste Panenka uit 1976, voor de oer-Dewey moeten we terug naar november 1948, naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen de republikein Thomas Dewey en de democraat Harry Truman. Het was een nek-aan-nek race die in de ochtenduren na de verkiezingsdag in het voordeel van Dewey beslist leek te zijn. De Chicago Daily Tribune voelde zich in ieder geval zeker genoeg voor deze opening op de voorpagina:

Niets bleek echter minder waar. Truman wist de meeste kiesmannen achter zich te krijgen en kon zo een vervolg geven aan zijn presidentschap.

Afgelopen donderdag speelde deze ‘Dewey’ zich af. Kort na de start van het voorlezen van de uitspraak door opperrechter John Roberts in de Obamacare-zaak voelde CNN zich zeker genoeg om dit bericht op het web te plaatsen:

Dat bleek korte tijd later toch iets anders te liggen. De stem van Roberts bleek juist beslissend in het voordeel van Obamacare. CNN moest snel, binnen 10 minuten, haar berichtgeving aanpassen. Op het web gaat dat aanzienlijk makkelijker en sneller dan bijna 65 jaar geleden in het krantentijdperk. Maar de schade viel al niet meer te herstellen. CNN was ‘gedeweyed’.

Advertenties

1 comment so far

  1. wowter on

    En een Panenka blijkt bij de Italianen een Toti te heten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: