Gentlemen Prefer Blondes, and Students Paper

We moeten het meestal doen met cijfers uit de Angelsaksische wereld, maar nu hebben we ook een keer lokale data over het ICT-gebruik van onze eigen studenten. Een jaarlijkse enquête, die tot nu toe alleen onder medische studenten werd gehouden, is dit voorjaar onder alle studenten van de UvA verspreid met uiteindelijk een respons van een kleine 7% (bijna 2.200 studenten). Over de resultaten wordt uitvoerig op SurfSpace verslag gedaan, dus dat zal ik hier niet nog een keer herhalen. Ik wil op deze plek alleen nog extra aandacht vragen voor de antwoorden op een van de stellingen; antwoorden die mogelijk een beetje in de cijferbrij ondergesneeuwd raken.

Het betreft de beantwoording van de stelling: Ik prefeer hardcopy / gedrukte boeken en readers boven e-boeken en digitale readers.

In percentages uitgedrukt wordt het beeld nog wat duidelijker: ruim 70% van de respondenten is het (geheel) met deze stelling eens en slechts 17% is het er (helemaal) niet mee eens. Studenten geesteswetenschappen wijken in hun voorkeur niet af van dit algemene beeld.

Misschien is het tijd voor een call for action. Niet meer dat technology-driven aanbod, maar de user-driven vraag. Weg met e-books! Die krengen zijn op dit moment (nog) te duur en aan het gebruik zijn (nog) teveel beperkingen verbonden, nog afgezien van het feit dat meer dan de helft van het huidige actuele aanbod niet eens als e-book beschikbaar is. Dus nogmaals, weg met die e-books, en lang leve de open opstelling van gedrukt materiaal. De ideale opstelling voor het doen van onverwachte ontdekkingen, always on, never down. Een bibliotheek heet niet voor niets zo, en niet bijvoorbeeld infotorium, studielounge of Starbucks.

Volgens mij krijg ik daarvoor wel de handen van de studenten op elkaar. Al zal ik dan wel een ander medium dan deze blog of m’n Twitter-account moeten gebruiken, want die sociale media schijnen door studenten nog steeds niet erg intensief gebruikt te worden. Althans, door Amsterdamse studenten.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: