Books in Space

Deze week publiceerde Bowker (die van Books in Print) de nieuwe cijfers over de boekproductie in de Verenigde Staten in het afgelopen jaar. Kerngetal daarbij vormt het aantal nieuw uitgegeven ISBNs.

Als je naar de gepubliceerde cijfers kijkt, zie je toch een paar eigenaardige dingen. Niet eens zozeer het feit dat er in 2011 ten opzichte van 2010 6% meer boeken zijn gepubliceerd (totaal een kleine 350.000 in 2011). Die groei komt bijna geheel op het conto van self publishing. Laat je die categorie buiten beschouwing, dan is er ten opzichte van 2010 sprake van een stabiel niveau van ongeveer 330.000 nieuwe titels. In 2002 waren dat er overigens nog ‘maar’ 215.000, zodat er wel sprake is van een groei van ruim 60% in tien jaar. En dat in het decennium van het e-book.

Maar dan de categorie ‘non-traditional’. Bowker registreert onder deze categorie herdrukken en print-on-demand boeken. Die markt lijkt in 2011 ingestort met een krimp van 69% ten opzichte van 2010. Totdat je de absolute aantallen in ogenschouw neemt: in 2011 zijn er in deze categorie maar liefst 1.185.445 nieuwe titels geregistreerd (en in 2010 waren dat er zelfs 3.8 miljoen!). Voor het overgrote deel gaat het hier om print-on-demand titels van werken in het publieke domein, oorspronkelijk dus gepubliceerd voor 1923. Die nieuwe ISBNs zijn dus niet toegekend aan boeken die nieuw op de markt gebracht zijn, maar het zijn ISBNs voor titels waarvan het maar de vraag is of er ooit één exemplaar letterlijk over de toonbank zal gaan.

En weet u wie de grootste uitgever ter wereld is? BiblioBazaar liet in 2011 maar liefst zevenhonderdendrieënzeventigduizendenachthonderdenzevenenvijftig (773.857) nieuwe ISBNs registreren. Dat is meer dan 50% van het totale nieuwe aanbod! General Books LLC voegt er daar nog eens tweehonderdennegenenveertigduizendenachthonderdeneenenzeventig (249.871) aan toe. Het zijn nauwelijks te bevatten aantallen.

Misschien wordt het tijd dat Bowker de titel van Books in Print gaat wijzigen. In Books in the Cloud of, misschien nog beter, Books in Space.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: