Yes! We’ve Got It! (ehhh … in 2014)

Zo langzamerhand worden de effecten zichtbaar van de miljoenen-impuls die NWO heeft gegeven aan de vorming van open access tijdschriften in de geesteswetenschappen. Ook het vlaggenschip van de Nederlandse geschiedwetenschap, de deftige Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden (in het wereldje beter bekend als de BMGN), is sinds de eerste aflevering van 2012 open access beschikbaar via het Utrechtse Igitur-platform. Het tijdschrift wordt nu ook nadrukkelijker als tweetalig gepositioneerd, naast Nederlands ook Engels, met de naamsaanpassing tot BMGN – Low Countries Historical Review.

De ambities gaan echter veel verder dan alleen maar een meer internationaal lezerspubliek. In het persbericht ter gelegenheid van het verschijnen van het eerste open access nummer staat namelijk ook: “From 2011 onwards the journal is indexed by Thomson Reuters for inclusion in its annual Journal Citation Reports (first impact factor to appear in 2014).” Soms geloof je je eigen ogen niet. Want wat schreef ik een jaar geleden toen het bericht over de toekenning van NWO van de subsidie voor de omvorming van onder andere de BMGN naar een open access tijdschrift werd bekendgemaakt?

Het aantal OA-tijdschriften in de geesteswetenschappen zal dit jaar zeker verdubbelen door de subsidies die door NWO zijn toegekend: zeventien nieuwe OA-tijdschriften, waarvan negen echt nieuwe en acht bestaande die naar OA worden omgevormd. Bij die laatste groep zit een aantal opvallende, zoals de Nieuwe West-Indische Gids en de Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden. Die laatste, een ware icoon van de Nederlandstalige historiografie, zal omgevormd worden tot de Low Countries Historical Review. Dat wordt even wennen, maar is blijkbaar onvermijdelijk in de onstuitbare Anglicanisering van de wetenschap, ook in de geesteswetenschappen. Nu nog een hoge impact factor en het succes is compleet. ;-)

Hebben ze dit nu zelf bedacht of is het gewoon een kwestie van opvolgen van goed advies? (waarbij je je uiteraard kunt afvragen hoe ‘goed’ dat advies was).

Een impact factor, daar gaat het dus nu blijkbaar om. Het is goed daarbij te realiseren dat er op dit moment welgeteld 43 historische tijdschriften een impact factor hebben volgens de laatste Journal Citation Reports (2010), variërend van een impact factor van 1,907 voor de American Historical Review (de enige boven de 1,0 overigens) tot een 0,000 voor Zeitgeschichte. Waar de BMGN in 2014 de ranglijst mee zal binnenstormen weet ik nu nog niet en durf ik ook niet te voorspellen. Dat de 32 artikelen uit de jaargangen 2011 en 2010 tot nu toe welgeteld één citatie in Web of Science hebben weten te genereren belooft wat dat betreft echter weinig goeds.

Misschien is er ook wel iets belangrijkers dat tot 2014 de aandacht vraagt: de subsidie van NWO is voor drie jaar en stopt dus in dat jaar. Tegen die tijd zal de open access versie van de BMGN zichzelf moeten bedruipen. Dat is helemaal nog geen gelopen race.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: