Kroonenberg natuurlijk

Deze week werden de nominaties bekend gemaakt voor de VPRO Bob den Uyl-prijs, de jaarlijkse bekroning van het beste reisboek van het afgelopen jaar; het gaat overigens nog maar om de longlist, begin mei volgt de shortlist en dan op 2 juni de bekendmaking van de prijswinnaar. Wat mijn winnaar is kan ik echter vandaag al bekend maken, dat is nl. Salomon Kroonenbergs Waarom de hel naar zwavel stinkt. Mythologie en geologie van de onderwereld. Het is een prachtige zoektocht door de geschiedenis, de literatuur, het landschap en de aarde zelf naar de locatie van de hel.

Kroonenberg, een geoloog, schroomt ook niet om juist van zijn geologische kennis gebruik te maken bij zijn zoektocht naar de hel, de onderwereld, naar het binnenste der aarde. Bijna 400 pagina´s, rijk geïllustreerd en dan ook nog na ruim 3/4 van het boek deze opmerking als hij het over diamanten heeft waarin mineralen zijn opgenomen die op 660 km diepte zijn ontstaan:

“die diamanten zijn de allerdiepste monsters die we hebben uit de aarde. Van een grotere diepte dan dat heeft de aarde niets voor ons omhoog kunnen gorgelen. Van niet meer dan een tiende deel van de straal van de aarde. De rest is maagdelijk. We weten eigenlijk nog niets.” (p. 333)

Over dat hele kleine beetje dat we dan wel weten heeft Kroonenberg een heerlijk boek geschreven. Van harte aanbevolen en wat mij betreft de gedoodverfde winnaar van de Bob den Uyl-prijs. Het kan bijna geen toeval zijn dat juist ook in de deze week verschenen nieuwe aflevering van de Academische Boekengids in de rubriek Op andermans erf Kroonenberg door een geoloog, een literatuur- en een godsdienstwetenschapper de nodige lof voor zijn boek wordt toegezwaaid. De komende vertalingen van Waarom de hel naar zwavel stinkt in het Engels, Duits, Chinees en Azerbeidzjaans (!) zijn zeer verdiend.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: