Opletten blijft gewenst

Natuurlijk hebben e-books ‘value’. Dat hoeft wat mij betreft niet nog een keer ‘bewezen’ te worden. Ik begon dus met enige scepsis aan lezing van Assessing the Value of Ebooks to Academic Libraries and Users, mede gebaseerd op wereldwijd onderzoek van Elsevier hiernaar. Het hoeft ook niet te verwonderen dat volgens de veelgeplaagde uitgever e-books inderdaad ‘value’ hebben.

Biedt het paper dan nog verrassingen? ’t Is maar hoe je het bekijkt. Van vier grote e-book collecties blijkt ‘slechts’ 37% gebruikt te worden. Een steun in de rug voor PDA dunkt mij, maar de onderzoekster haast zich er vooral aan toe te voegen dat voor p-books dat percentage (gelukkig?) niet anders is.

Maar in haar haast de ‘value’ van e-books te onderbouwen maakt Tina Chrzastowski een nogal grote uitglijder. Zie onderstaande uitsnede:

Waar in het diagram nog 12,6% van de respondenten e-books als “need to have” karakteriseren en 54,8% als “nice to have”, zijn deze percentages in de conclusie, slechts vijf regels verder, omgedraaid! Snelle conclusie-lezers worden zo geheel op het verkeerde been gezet.

Zo blijkt maar weer eens: ook een Professor in Library Administration moet op haar cijfers letten. En voor het aantonen van de ‘value’ van e-books is dit ook helemaal niet nodig.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: