Mijne is groter!

Jarenlang hebben wetenschappelijke bibliotheken met een beroep op de omvang van hun collectie gedrukte werken de strijd om ‘de eerste, de beste’ gestreden. Dat Harvard daarbij permanent die eerste plek voor zich claimde werd voor lief genomen; second best was toch ook mooi (nee, niet Yale maar Illinois, Urbana). In het rapport Redefining the Academic Library wordt nog eens het einde van deze strijd in een digitale wereld beargumenteerd.

Maar de strijd heeft zich naar een nieuwe arena verplaatst. En in die nieuwe arena buitelen niet de bibliotheken, maar de aanbieders van de mega-indexen over elkaar heen. Serials Solutions meldde in januari meer dan 800 miljoen items in de Summon-index te ontsluiten. OCLC claimt deze maand in WorldCat Local aan de 922 miljoen items toe te zijn. En Ex Libris houdt het met Primo Central op honderden miljoenen items (misschien weten ze het zelf niet eens). Het wachten is natuurlijk nu op het persbericht van een van deze drie waarin het passeren van de grens van 1 miljard items aan de wereld wordt bekend gemaakt. In het Engels bekt dat natuurlijk nog veel lekkerder: “over one billion items!!!!”

Gelukkig kijken de producenten van die mooie discovery and delivery-systemen ook verder dan deze simpele aantallen. Summon biedt bijvoorbeeld sinds de kort de mogelijkheid discipline-voorkeuren aan de zoekactie mee te geven, waardoor (in theorie) de relevantie van de zoekresultaten aanmerkelijk zal moeten stijgen. Primo is druk bezig met de ontwikkeling van ScholarRank, een nieuw zoekalgorithme dat uiteraard ook tot betere zoekresultaten moet leiden. En WorldCat Local …. Ach, hou de nieuwspagina van OCLC maar in de gaten. De strijd is in volle gang en nog lang niet gestreden. En Harvard zal déze strijd beslist niet winnen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: