Hoe zit het met Google Scholar?

“Soms kom je de meest interessante ontwikkelingen op de meest ingetogen plekken tegen.” Dat schreef Raymond Snijders n.a.v. een tweet die hem naar de website KB verwees waarop hij het bericht las over de beschikbaarstelling van 180.000+ e-books voor alle leden van de KB (en dat zijn, op basis van een gratis lidmaatschap, ook alle medewerkers van Nederlandse universiteiten!). Een beetje hetzelfde, maar dan natuurlijk geheel anders, overkwam mij ook toen ik via een tweet met de verleidelijke boodschap “how-students-and-faculty-really-find-articles” terecht kwam op de blog van Iris, een Amerikaanse collega. De inhoud van haar blogpost zelf, waarnaar de tweet doorlinkte, is interessant, maar de aanvullende discussie op FriendFeed misschien nog wel meer. Twee kwesties houden mij sindsdien bezig:


1) we zijn er zo aan gewend geraakt dat nieuwe applicaties in permanent bèta worden opgeleverd, dat het mij niet opgevallen is dat Google Scholar sinds enige tijd niet meer beta in haar logo voert. Wie is dat wel opgevallen? En wie weet wanneer dat beta uit het logo is verwijderd? Zoals zo vaak levert de onvolprezen Wayback Machine hier een (bijna) sluitend antwoord: het moet ergens tussen 10 en 13 mei 2011 zijn geweest. Google zelf heeft er, voor zover ik in ieder geval weet, geen aandacht aan besteed. Op de Google Scholar blog is er ook geen enkele vermelding van te vinden.

Maar betekent dit nu dat Google Scholar ‘af’ is? Dat kun je je eigenlijk toch ook niet voorstellen. Vorig najaar is nog de citaties-functie aan Scholar toegevoegd. Of… En dan komt de tweede kwestie:

2) gebruikers van de ‘Nederlandse’ Google zijn gewend dat Scholar in Google’s zwarte menubalk is terug te vinden onder Meer, net als Google Books, Picasa en Google Reader.

Bij de oer-Google (google.com) was dat tot voor kort ook zo, maar is dat nu niet meer. Scholar is ‘verbannen’ naar Even More.

Is dat een stap op weg naar afscheid nemen van Scholar of lees ik hier te veel in? Kunnen de echte Google-watchers hier eens hun licht over laten schijnen?

2 comments so far

  1. […] Hoe zit het met Google Scholar? ( Zeemanspraat)  ‘een stap op weg naar verbannen Scholar’…. Zal toch niet… hopelijk? […]

  2. […] verontruste met de mededeling dat als Google iets uit Beta haalt dat een voorbode kan voor het helemaal verdwijnen kan zijn,  … Nee he? Beoordeel dit: […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: