The Return of the Venn Diagram

Onze bèta-versie van Primo is nu, na een soft launch, zo’n twee maanden live. Achter de schermen wordt er nog druk gewerkt aan kleinere en grotere verbeteringen, want we zijn nog niet voor de volle 100% tevreden over zoekresultaten, presentatie en samenstelling van de Primo Central index. Met name dat laatste punt bezorgt ons de nodige hoofdbrekens: waar laat je je gebruikers nu precies in zoeken en hoe maak je zo ook duidelijk waar ze wél en juist niet in zoeken. Daarin blijken we uiteraard niet de enigen te zijn, maar het is toch enigszins verwonderlijk dat verschillende andere Primo-bibliotheken hun toevlucht menen te moeten nemen tot de good old Venn diagrammen om dat aan hún gebruikersgroepen duidelijk te maken. Een paar voorbeelden:

de KU Leuven:

 

University of Waterloo:

This diagram illustrates what's in Primo Central. A large circle represents all of Primo Central's content. Inside is a smaller circle representing all Primo/TRELLIS content and a larger circle which represents all of the articles available in research databases. This larger circle overlaps and extends outside of the Primo Central circle, illustrating that not all articles will be available through Primo Central.

Sheffield University:

Primo Central Index Venn diagram

Als doorgewinterde bibliothecarissen zijn wij allen uiteraard doorkneed in het gebruik van deze Venn diagrammen (wie heeft ze niet gebruikt bij het uitleggen van de Boolean operators aan nietsvermoedende studenten?), maar is het vooruitgang als we er opnieuw een beroep op moeten doen om onze ‘Google-voor-de-bibliotheek’ te positioneren en te promoten? Ik vrees dat we hier nog even goed over na moeten denken…

P.S. Ik hou me overigens aanbevolen voor andere voorbeelden. Niet opnieuw dat wiel enz….

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: