Nieuwe netwerken

OCLC biedt via WorldCat Identities voor iedere auteur een webpagina waarop de identiteit van hem of haar op basis van de gegevens uit WorldCat wordt vormgegeven. Een publicatietijdlijn, titels met de meeste holdings wereldwijd, naamsvarianten, een woordenwolk van de belangrijkste onderwerpsgegevens; alles op één pagina.

Maar met die gegevens kun je natuurlijk meer doen. Ze koppelen bijvoorbeeld. En dus is er nu de experimentele dienst WorldCat Identities Network. Vul een auteursnaam in en op basis van de data in WorldCat wordt het netwerk gepresenteerd waarin de betreffende auteur functioneert of functioneerde. Dat kan er heel bescheiden uit zien, zoals bij mij:

Het moge duidelijk zijn, een WorldCat Identity kan ook een ding zijn, een organisatie (corporatie in catalogiseertaal) of een fictieve persoon.

Natuurlijk zijn er interessanter netwerken op deze manier te ontdekken, zoals die van Winston Churchill of Jezus:

Maar die roepen natuurlijk eigenlijk alleen maar meer vragen op. Jezus en de Early English Books Online collectie? En dan heb ik het nog niet eens over het trefwoord Magicians–Palestine bij zijn WorldCat Identity gehad. Ik zei het al, het is nog een experimentele dienst…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: