Weekendvitaminen #8

Op het nachtkastje

  • Maar alles is toch digitaal? Het is soms een soort bezweringsformule die te pas en te onpas wordt uitgesproken als er weer eens op de noodzaak van de aanwezigheid van gedrukt materiaal wordt gewezen. En als het al digitaal beschikbaar is, zijn gebruikers toch lang niet altijd tevreden over die digitale versie. In de afgelopen jaren zijn er de nodige onderzoeken gedaan waarin de acceptatie van m.n. e-textbooks is onderzocht, al dan niet in combinatie met de beschikbaarstelling van een e-reader. Een nieuw, tweejarig onderzoek van Daytona State College bevestigt eerdere bevindingen: lang niet in alle gevallen is gebruik van e-versies goedkoper, lang niet alle studenten zijn zo e-savvy dat het gebruik van e-versies probleemloos verloopt (“A sizable number of students who otherwise welcome technological expansion in their lives draw the line at textbooks.”) en voldoende steun van docenten is een onmisbare voorwaarde voor succes. Klik hier voor een korte samenvatting van het onderzoek in The Chronicle.
  • Hoe ziet het ideale e-book platform er vanuit het perspectief van bibliotheken uit? In dit rapport van het Nederlandse bureau ACCUCOMS wordt een dappere poging ondernomen (p. 17). Maar tussen droom en werkelijkheid…
  • Twee lijsten van artikelen en rapporten die in het afgelopen jaar eigenlijk op het nachtkastje hadden moeten belanden: een Amerikaanse met een selectie van 10 belangrijke rapporten (InfoViews) en een Duitse met een selectie van de belangrijkste publicaties in het vakgebied bibliotheek- en informatiewetenschap (LIBREAS).

Beeld van de week

Van STM via STEM naar STEAM.

En toen was de beer los. De Britse minister van Universiteiten en Wetenschap David Willetts had afgelopen woensdag in een toespraak nog niet het nieuwe acronym STEAM voorgesteld of via Twitter rolde iedereen met allerlei varianten over hem heen:

  • If not STEM anymore, but STEAM, how about a Connery-like SHTEAM, to include the humanities? (Jo Shaw)
  • i was quite happy with STEM, sociology, technology, education and media, right? (Nick Pearce)
  • STEAM sounds like a load of hot air. What about the more collaborative TEAMS? (Chris Murray)

Leuk gevonden, zal Willetts’ speechschrijver ongetwijfeld zelf gedacht hebben. Publieke reacties zijn nu echter eenmaal niet te sturen.

Extra

De Koninklijke Bibliotheek heeft aan de digitaliseringsovereenkomst met Google tot nu toe niet alleen maar lol beleefd. Er loopt nog steeds een WOB-procedure en vandaag vond de KB het nodig publiekelijk afstand te nemen van een artikel in WebWereld van gisteren waarin beweerd werd dat de KB niet vrij zou zijn in het op een eigen platform beschikbaar stellen van de scans die Google van de 160.000 boeken in KB-bezit aan het maken is. Onzin, laat de KB weten. Misschien zou wat meer openheid (om dat platgewalste woord ‘transparantie’ maar niet te gebruiken) van de KB over de Google-deal vanaf het moment van afsluiten toch verstandiger geweest zijn. Nu wordt de KB steeds weer in het defensief gedrongen, blijft er steeds iets hangen van ‘en-toch-klopt-er-iets-niet’, terwijl dat misschien helemaal niet nodig zou zijn. Kom op KB, zou ik zeggen, zoek zelf eens de publiciteit en laat eens wat zien van wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

1 comment so far

  1. […] ursprünglich als Tischbereinigung angesetzt, erfreut sich einer durchaus regen Aufmerksamkeit bis ins Ausland, was für uns als LIBREAS-Redaktion ein unfehlbares Zeichen ist, dass der Bedarf für Synopsen der […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: