Weekendvitaminen #7

Op het nachtkastje

  • Current Cites van Roy Tennant en consorten doet al meer dan 20 jaar wat ik op bescheidener wijze met Weekoogst en Weekendvitaminen een kleine 2 jaar probeer te doen: een keuze te maken uit het overweldigende aanbod aan meer en minder relevante literatuur over informatietechnologie en digitale bibliotheken. Current Cites verschijnt maandelijks en selecteert meestal tussen de 5 en 8 belangrijke rapporten en artikelen uit. Voor het eerst deze maand niet: “With this issue we break with over two decades of tradition to publish a single citation.” En die uitzondering betreft het hier op Zeemanspraat inmiddels al drie maal genoemde rapport Redefining the Academic Library. Als er nu nog mensen zijn die reden hebben dit rapport niet te lezen… 
  • In de nieuwe aflevering van Learned Publishing staat o.m. een artikel van Eefke Smit en Marnix van der Graaf (Pleiade) over de bereidheid van uitgeverijen om hun databases van digitale artikelen beschikbaar te stellen voor text mining. Het artikel zit achter een paywall, maar geïnteresseerden hoeven zich daardoor niet tegen te laten houden. Het is namelijk een bewerking en samenvatting van een rapport van 163 pagina’s dat afgelopen mei al verscheen: Journal Article Mining.
  • Met de nieuwe universiteitsbibliotheek op het Amsterdamse Binnengasthuisterrein liep het in 2011 weer weinig voorspoedig. Elders wordt er echter druk doorgebouwd aan nieuwe bibliotheken. Library Journal vat de trends van het afgelopen jaar samen.

Beeld van de week

Over de digitaliseringsactiviteiten van Google bij de Koninklijke Bibliotheek is weinig bekend. Een deel van wat we weten hebben we te danken aan de volhardendheid van Ingmar Koch die nog steeds met de KB een strijd voert over de vrijgave van documenten die betrekking hebben op de deal met Google. Deze week diende hij weer een bezwaarschrift in tegen de eerdere, beperkte vrijgave door de KB.

Verder moeten we het doen met een weinigzeggende tweet van directeur Bas Savenije van begin dit jaar:

Deze presentatie van Matthijs van Otegem tijdens de OCLC Contactdag afgelopen oktober geeft al iets meer informatie vrij:

MatthijsVanOtegem_KB_digitalisering

Maar ik denk dat we voor meer details toch vooral van de activiteiten van Ingmar afhankelijk zullen blijven.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: