Weekend- (tevens Kerst-) vitaminen #6

Op het nachtkastje

  • Twee nieuwe artikelen over Wikipedia: Royce Kimmons onderzocht  de mate van samenwerking aan Wikipedia-artikelen op basis van het aantal wijzigingen in artikelen. Levert een aantal fraaie grafieken op (waaruit o.a. blijkt dat de groei van Wikipedia over haar top is) en de conclusie dat het merendeel van de artikelen niet het product is van veel samenwerking, maar van een relatief kleine groep auteurs. Bradley Brazzeal onderzocht de mate waarin referenties naar Wikipedia in scheikundige artikelen van Elsevier, Springer en de ACS voorkomen. Dat gebeurt, in absolute aantallen, in zeer bescheiden mate.  Hetgeen tot de ook wat bescheiden conclusie leidt dat “This confirms that there are scientists who view at least some of the scientific information on Wikipedia as sufficiently reliable.”
  • Nieuw rapport van de JISC over de toekomstige marktontwikkelingen rond e-books. Een van de, voor mij verrassende, observaties: in 2010 kwam 57% van de e-readeropbrengsten uit de VS, 34% uit Azië en slechts 7% uit Europa en Afrika. Naar verwachting zijn die percentages in 2014 resp. 39, 49 en 10. Laat de doorbraak in Europa dan nog langer op zich wachten?
  • We hadden al de Green Road en de Gold Road naar Open Access, en nu hebben we ook de Titanium Road. Arthur Sale ontvouwt die Titanium Road in een aantal essays. Kern: als elke onderzoeker nu gewoon zijn eigen digitale teksten archiveert dan komt dat materiaal via sites als Mendeley vanzelf publiek beschikbaar. Discovery beschouwt hij een non-issue. Sale is een long-time advocate van open access en daarom is de achtergrond van zijn keuze voor de Titanium Road niet zonder belang: “This set of essays suggests that the conventional open access strategies are largely failing. They help, but after a decade they have failed to reach the tipping point where open access becomes the norm and everyone bar a few recalcitrants adopt it.”
  • ’t is een beetje voor de diehards, maar het vat een en ander mooi samen: wat is nu precies een verweesd werk en hoeveel zijn er eigenlijk van? David Hansen geeft een uitgebalanceerd oordeel waarbij, naast de uitspraak dat mogelijk 50% van het 20e eeuwse materiaal verweesd is, vooral het “more work should be done” overheerst. Op de website van Europeana kwam ik trouwens de Public Domain Calculator tegen. Kan iedere Europeaan op basis van zijn eigen lokale wetgeving ‘uitrekenen’ of een bepaalde publicatie wel of niet in het publieke domein valt.

Beeld van de week

James Neal, bibliothecaris van Columbia University, over de bibliotheek in de 21e eeuw. Over innovatie, samenwerking en overleven. Exit the sage behind the desk.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: