Weekendvitaminen #4

Beeld van de week

maar het zou te makkelijk zijn om daarmee het nachtkastje leeg te laten, dus…

Op het nachtkastje

  • Ingmar Koch is al een tijdje bezig documenten van de Koninklijke Bibliotheek te krijgen die betrekking hebben op de overeenkomst tussen de KB en Google over het digitaliseren van het 18e en 19e eeuwse materiaal van de KB. Op zijn blog doet hij daarvan nauwkeurig verslag zodat iedereen kan volgen wat er wel en niet geheim is aan die overeenkomst. Met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft hij de KB inmiddels tot de openbaarmaking van een aantal documenten weten te bewegen, maar veel blijft nog onduidelijk. Gelukkig heeft Ingmar zich hierin vastgebeten. Ik ben benieuwd wat in de komende weken nog volgen gaat.
  • OCLC publiceerde deze week een nieuw rapport, Libraries at Webscale. Over de laatste ontwikkelingen rond the web en the cloud, en de consequenties daarvan voor bibliotheken. Aan het rapport is bijgedragen door een indrukwekkende lijst bibliothecarissen, voornamelijk uit de Verenigde Staten maar ook met de nodige input vanuit een aantal West-Europese landen waaronder Nederland. En kijk, daar kwam ik zijn naam weer tegen: onze eigen Lukas Koster. Juist, die van ‘druk, druk, druk’. Nu begrijp ik een beetje waarom. 😉
  • In de december-aflevering van Peter Subers Open Access Newsletter staat een nieuw overzicht van 616 open access tijdschriften die inmiddels door scholarly societies worden uitgegeven. Vier jaar geleden waren dat er nog 450. Een fikse groei in absolute aantallen, maar je wil natuurlijk weten hoe die groei zich verhoudt tot de groei van het totaal aantal tijdschriften in deze periode. Ook die is aanzienlijk geweest.
  • Charles Hamaker heeft op Information Today een mooi stuk gepubliceerd over onze actuele worsteling met e-books, die eindigt met de verzuchting “What we need is a revolution, not a continuation of tighter controls. We must find another way to “do” ebooks.” Maar of dat gaat gebeuren op korte termijn? In een reactie op Hamakers bijdrage wordt het volgende geconstateerd: “One of the things that has puzzled me as I’ve watched these controversies bubble up over e-books is that they mirror so closely the issues that we wrestled with a decade and more ago when we started licensing electronic versions of journals.  You could just about re-write Chuck’s article substituting e-journals and relevant examples & change the date to sometime in the late 90s. (…) Do we really have to go through all of this again?” Het begint er wel op te lijken.
Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: