Weekendvitaminen #2

Op het nachtkastje

  • Daar kwam ik ‘m weer tegen, de zinsnede “one size does not fit all”.  Deze keer in een nieuw onderzoek van het Britse RIN en de British Library naar het gebruik van informatie en informatiemanagement in samenwerkingsprojecten (m.n. in dit geval tussen publieke en private instellingen). Eerste onderzoeksresultaat: Information handling practices were shaped by the particular conditions and pressures found within each collaboration. In workshop discussions, funders and policymakers recognised the need for flexibility to meet individual circumstances and rejected the notion of a one-size-fits-all solution.” Het eeuwige dilemma tussen confectie en maatwerk.
  • Mark Bauerlein is weer eens op oorlogspad. Deze keer richt hij zijn pijlen op het publicatiegedrag van letterkundige onderzoekers. Op basis van een wat dun onderzoekje volgen gepeperde conclusies, zoals:  “There is a glaring mismatch between the resources these universities and faculty members invest and the impact of most published scholarship. (…) A university’s resources and human capital is thereby squandered as highly-trained and intelligent professionals toil over projects that have little consequence.” Veel op af te dingen, maar ja, af en toe een knuppel in het hoenderhok…
  • Ik ken haar vooral van haar over-enthousiaste Open Access-posts en discussiebijdragen, Heather Morrison (van The Imaginary Journal of Poetic Economics). Maar je moet haar toegeven, ze brengt het ook in de praktijk, zelfs met haar dissertatie. Via de website van de School of Communication van de Simon Fraser University kun je de wording van die dissertatie op de voet volgen en zo nodig de verschillende hoofdstukken ook al van commentaar voorzien. Nog weinig gedaan, maar wellicht de trend voor de toekomst?
  • de HathiTrust groeit niet alleen door als kool, maar maakt ook werk van een goede user experience (UX in het jargon).  Met het oog daarop is nu een zevental personas samengesteld die richting moeten gaan geven aan de ontwikkeling van de database, de webinterface en de gebieden waar nader onderzoek noodzakelijk is. Zo heeft de HathiTrust nog weinig zicht op het gebruik van de database buiten de Verenigde Staten. Zowel the making of als de personas zelf zijn beschikbaar.

Beeld van de week

Tegelijkertijd met zijn besluit geen vast prijs voor e-boeken in te voeren, zond staatssecretaris Halbe Zijlstra een rapport van SEO en IVIR over de actuele situatie rond e-boeken in Nederland naar de Tweede Kamer: Digitaal gebonden. Volgens mij zeer het lezen waard. Deze grafiek kwam ik er bij het doorbladeren o.a. in tegen:

Dat deed mij herinneren aan een tweet van Euro-commissaris Neelie Kroes begin deze week:Ik zou zeggen: Hup Neelie! En vergeet bij de e-books ook de BTW op e-journals niet. Enneh, we willen natuurlijk dat lage tarief, maar dat was natuurlijk ook het plan, toch?

Advertenties

1 comment so far

  1. Bert on

    Bauerlein herhaalt nog eens zijn stelling in The Chronicle van 4 december en roept daarmee veel reacties op.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: