The Embedded Content Curator

Vorige week donderdag was ik met veel collega-informatieprofessionals in Ede voor het jaarcongres van onze beroepsvereniging, de NVB. De vereniging is druk bezig uit een diep dal te klimmen onder het enthousiaste voorzitterschap van Michel Wesseling. Volgend jaar bestaat de NVB 100 jaar en dat zal op 15 november 2012 feestelijk gevierd gaan worden. Voorafgaand aan het jaarcongres was er tijd voor afdelingsjaarvergaderingen. Daar werden zonder veel omhaal van woorden de afdelingen Hogeschool Bibliotheken en Wetenschappelijke Bibliotheken (drie jaar geleden vierde zij nog haar 60-jarig bestaan met een knallend feest in Arnhem) opgeheven, om op te gaan in de nieuwe afdeling Onderwijs & Onderzoek. Motto: samen staan we sterker.

Het thema van het congres was Een ander vak. Een buitenstaander zou het idee gekregen kunnen hebben van een vak in disarray. Veel presentaties gingen over nut en noodzaak van de informatieprofessional, tot en met een betrekkelijk zinloze discussie tijdens de Happe.ning-track over of je jezelf nu als bibliothecaris of als informatieprofessional afficheert (@UBABert is gewoon beide). Alle presentaties zijn overigens inmiddels hier te vinden.

Tijdens die laatste track kreeg ik wel de suggestie in de schoot geworden voor de nieuwe naam voor onze professie: the embedded content curator. In een tijd waarin wij ons moeten richten op onze stakeholders (belanghebbenden?), elke stap die we zetten vastgelegd moet zijn in een roadmap (spoorboekje?) en congressen zijn opgedeeld in ik weet niet hoeveel tracks (programmalijn?), moeten wij ook gaan voor een kekke Engelstalige benaming. Dat embedded komt natuurlijk van de nieuwe trend in bibliotheekland: de noodzaak (= de wens?) de bibliotheek en de informatiespecialist zo dicht als mogelijk bij docent, onderzoeker en student te brengen, als het ware embedded in de onderwijs- en onderzoeksomgeving. Dat content curator zette me eerst op het verkeerde been (curator = conservator = Bijzondere Collecties), maar inmiddels ben ik een stuk wijzer: de content curator doet gewoon wat een informatieprofessional altijd al deed: informatie selecteren, beoordelen, ordenen en beschikbaar stellen aan anderen. Alleen klinkt het wat chiquer. We noemen ons dus voortaan embedded content curator, en er zal ons een glanzende toekomst wachten. 😉

Advertenties

4 comments so far

 1. Marian Papavoine on

  En dus vanaf nu werkgroep UKB Content Curators?:-)

 2. Bert on

  Bibliothecaris, informatiespecialist, embedded content curator.
  Wat zijn we toch ontzettend onzeker geworden in het informatievak.

 3. kalfje on

  Ik heb (in track 1, maar ja, je kunt niet overal tegelijk zijn) voorgesteld ‘Kennis, Informatie en Data Manager’, kortweg ‘KID-manager’. Niet dat ik dát de ideale benaming vind – want voluit te lang en afgekort vooral vanwege associaties met opvoeden – maar wel een breder werkterrein dekkend.

 4. […] The Embedded Content Curator « Zeemanspraat zal ik t doen? me voortaan Embedded Content Curator ofwel ECC (afkortingen zijn must) noemen? […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: