Accidental Plagiarism?

cartoon bart simpson

Een half jaar geleden haalde ik wat gegevens aan uit een white paper van de producent van de plagiaatdetectie-software Turnitin. “Je zou willen dat hier meer informatie over wordt vrijgegeven.”, schreef ik toen. De aankondiging van een tweede white paper heb ik dan ook meteen aangegrepen om Plagiarism and the Web. A Comparsion of Internet Sources for Secondary and Higher Education Students op te vragen.

Het is opnieuw een wat dun rapportje. Dun qua omvang, maar ook dun qua diepgang. Ten opzichte van het eerste rapport is er een uitsplitsing van de eerdere resultaten naar middelbare scholieren en studenten gemaakt, waaruit blijkt dat de laatste groep intensiever gebruik maakt van zgn. cheat sites en paper mills (die, meestal tegen betaling, kant-en-klare papers afleveren) en dat bij beide groepen Wikipedia de meest geplagieerde internetbron is (bij de studenten overigens ‘erger’ dan bij de middelbare scholieren).

Zoals gezegd, het rapportje is nogal dun. En ik krijg er ook een wat ongemakkelijk gevoel bij. Niet omdat Turnitin (of andere plagiaatdetectie-software) geen nuttige functie kan vervullen in het signaleren van en attenderen op onjuist bronnengebruik. Maar wel omdat de producent achter Turnitin de onderliggende database (naar verluidt inmiddels opgebouwd uit 150 miljoen papers van studenten, 110 miljoen artikelen en 14 miljard webpagina’s!) niet alleen tegen betaling aan universiteiten aanbiedt om het werk van hun eigen studenten op plagiaat te controleren, maar diezelfde database ook via WriteCheck aan studenten aanbiedt, à raison van $ 7 per paper, om hun papers vòòr inlevering te laten controleren op al te creatief bronnengebruik, To Avoid Accidental Plagiarism! En ondertussen met droge ogen beweren dat het natuurlijk allemaal uitsluitend bedoeld is om de kwaliteit van de papers van al die studenten te verbeteren. Kapitalisme, het vrije ondernemerschap, de gaten in de markt. I love it!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: