To inspire, inform, educate and challenge

Het dreigde vandaag bijna een echt issue te worden met berichten in de krant, op de radio, de televisie en op nieuwssites: studenten studeren deze week overal zo hard dat de universiteitsbibliotheken in allerlei steden uitpuilen en instellingen elkaar zelfs proberen af te troeven in hoe erg het wel niet bij hen is. Of het vantevoren gepland was weet ik niet, maar de Groningse UB had juist gisteren een ontruimingsoefening. Trots meldde de bibliothecaris, Marjolein Nieboer, na afloop: 2.000 studenten binnen een kwartier op straat. Mooie prestatie.

En waarom storten al die studenten zich nu massaal op die bibliotheek? Het antwoord blijkt betrekkelijk eenvoudig en voor de hand liggend: de bibliotheek biedt een omgeving waarin studenten eerder en meer geneigd zijn om te blokken dan hun studentenkamer of bij mama en papa thuis. Zien studeren doet studeren. Je hoort de echo van het recente PIL-rapport.

Kijk dan ook eens naar dit filmpje van R. David Lankes. Juist, die van de The New Atlas of Librarianship. De bibliotheek, met boeken langs de wanden, als plaats van inspiratie, om geïnformeerd te worden, te leren en uitgedaagd te worden. En dat geldt ook voor dit filmpje.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: