Geesteswetenschappen worden volwassen

Vorige week stond de KNAW met een symposium stil bij de afronding van het Alfalab-project en de voortzetting ervan in de vorm van het eHumanities samenwerkingsverband. Tijdens het symposium werden enerzijds de resultaten gepresenteerd van Alfalab; anderzijds plaatsten sprekers van buiten het project de digitale ontwikkelingen in de geesteswetesnchappen in een breder (zowel internationaler als discipline-overschrijdend) perspectief. Digitale, of computationele, geesteswetenschappen begint langzamerhand ook in Nederland vaste voet aan de grond te krijgen. Dit afsluitende symposium was daar een teken van, net zoals de recente benoeming van Rens Bod (ja, die van de mooie boek De vergeten wetenschappen) tot hoogleraar computationele en digitale geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In het komende semester worden er aan de UvA meerdere modules digital humanities aangeboden, zowel voor bachelor- als masterstudenten.

Maar er zijn meer tekenen dat de geesteswetenschappen langzamerhand zich als discipline aan het ontwikkelen zijn, zich meer en meer manifesteren als een discipline die op haar eigen merites beoordeeld moet worden en niet langs dezelfde meetlat gelegd moet worden als andere disciplines. En dus wordt er in het nieuwe rapport Waardevol. Indicatoren voor valorisatie expliciet gekozen voor een model waarin de discipline een van de bepalende dimensies is: “Valorisatie vindt plaats in alle disciplines en domeinen van onderzoek en zowel in monodisciplinair als in multidisciplinair onderzoek. Voor iedere discipline bestaan geëigende vormen van valorisatie: van octrooien en spin-offs, via advies over nieuwe wetgeving tot het samenstellen van een tentoonstellingscatalogus.” (p.18)

Ook bij een ander heikel onderwerp, kwaliteitsmeting, worden stappen vooruit gezet. Vlak voor de zomer verscheen het rapport Kwaliteitsindicatoren voor onderzoek in de geesteswetenschappen van de KNAW. Uiteraard wordt daar opnieuw in geconstateerd dat “Een systeem van indicatoren dat vrijwel alleen onderzoeksoutput meet in de vorm van Engelstalige artikelen in Angelsaksische tijdschriften die bibliometrisch met vrucht onderzocht kunnen worden, is voor de meeste geesteswetenschappelijke disciplines niet adequaat.” (p.30), maar daar blijft het deze keer niet bij. In het rapport wordt een nieuwe set kwaliteitsindicatoren voor de beoordeling van geesteswetenschappelijk onderzoek gepresenteerd die via twee pilots in de komende tijd getest zullen worden. Die set indicatoren mist de eenvoud van een impact factor of een h-index, maar doet nu wel recht aan “de diversiteit aan producten, doelgroepen, en publicatieculturen die men binnen het gebied aantreft.” Maar eens kijken hoe dat in die pilots uit gaat werken.

Advertenties

4 comments so far

 1. Mediawijsheid Pro on

  Mooi, maar luidt het digitale tijdperk niet gewoon het éind van de geesteswetenschappen in?
  Ik gok dat in 2023 de afsluitende game:
  ‘Rise and Fall of the Humanities’ uitkomt.

  • zeemanspraat on

   Het eind van de literatuur? Het eind van de geschiedenis? (al zo vaak geprofeteerd) Het eind van de muziek? Het eind van de taal? Wat een somber toekomstbeeld….

 2. Mediawijsheid Pro on

  ???
  Bijzonder dat je het eind van de geesteswetenschappen gelijkt stelt aan het eind van de muziek, de gescheidenis, de taal.
  Ik kan niet zonder muziek, taal en geschidenis, maar prima zonder geesteswetenschappen.

 3. saschel on

  Dank voor de links. Kwamen vandaag zeer handig van pas in een gesprek met de nieuwe beleidsmedewerker van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte UGent. Eens te meer denk ik, wat een luxe, zo’n blog dat je altijd net even voor is…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: