In de eigen olifantenpoot geschoten?

En toen zaten we dus opeens met twee processen rond het Google Books project. Enerzijds het juridische gevecht tussen Google aan de ene kant en de Amerikaanse uitgevers en auteurs aan de andere kant, waaraan met de Google Books Settlement een einde leek te zijn gekomen. Maar die overeenkomst heeft nog steeds niet een gerechtelijke goedkeuring gekregen en er is nu voor 2012 een datum vastgesteld waarop de zaak echt behandeld zal gaan worden. Ondertussen lijkt het erop dat de uitgevers het wel op een akkoordje zullen weten te gooien met Google, terwijl de auteurs (verenigd in de Authors Guild) blijkbaar nog niet aan het begraven van de strijdbijl toe zijn.

Integendeel, zij zijn nu inmiddels een tweede rechtszaak begonnen tegen de HathiTrust en enkele grote universiteiten vanwege het beschikbaarstellen van (mede door Google) gedigitaliseerde bibliotheekboeken én het voornemen zgn. verweesde werken waarvan echt niet meer vast te stellen is aan wie de rechten toebehoren of waarvan de rechthebbenden niet meer te achterhalen zijn digitaal beschikbaar te gaan stellen aan de eigen, lokale gebruikersgroep. Voor die laatste groep werken had de HathiTrust een project opgezet om de status van die verweesde werken diepgaand te onderzoeken zodat ook alleen maar werken langs deze weg beschikbaar worden gesteld die écht verweesd zijn. Helaas, op de eerste lijst die publiek is gemaakt heeft de Authors Guild van een aantal werken binnen no time de rechthebbenden kunnen achterhalen waarop de HathiTrust heeft besloten de lijst weer terug te trekken en de interne procedures zodanig te verbeteren dat een dergelijke tik op de vingers niet nog een keer voorkomt. Want de HathiTrust wil door; ze beschouwen hun taak niet alleen legal, maar “also ethical and indeed even noble.” Of dat met die tweede rechtszaak zal gaan lukken, is maar helemaal de vraag. Rechter Chin, die van dat eerste proces, heeft inmiddels aangegeven geen trek te hebben deze nieuwe zaak ook onder zich te nemen.

Ondertussen wordt aan de andere kant van de oceaan geprobeerd de digitalisering van bibliotheekcollecties buiten de rechtszaal te houden. Gisteren werd er door vertegenwoordigers van alle belanghebbende partijen (o.m. auteurs, uitgevers, bibliotheken) onder de vlag van de Europese Unie een Memorandum of Understanding ondertekend dat de grondslag moet vormen voor afspraken over de digitalisering van zgn. ‘out-of-commerce’-werken. Dat is zeker niet dezelfde categorie als de verweesde werken, maar er is een aanzienlijke overlap tussen beide. En dit lijkt een produktievere weg dan de Amerikaanse.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: