The Orphan Wars

Morgen verzamelen zich in een New Yorkse rechtszaal onder leiding van rechter Danny Chin de partijen in de Google Books Settlement-zaak voor het zoveelste bedrijf in deze inmiddels jaren lopende rechtbanktragedie. Het is de laatste tijd nogal stil geweest rond deze kwestie en er wordt al gespeculeerd dat de zaak wel eens als een nachtkaars uit zou kunnen gaan: geen overeenkomst tussen Google enerzijds en de Authors Guild cs. aan de andere kant en weer terug bij af.

Maar de zitting van judge Chin is in een heel nieuw daglicht komen te staan door het besluit van de Authors Guild, nu met enkele andere medestanders, om de HathiTrust en enkele Amerikaanse universiteitsbibliotheken voor het gerecht te dagen vanwege hun voornemen zgn. verweesde werken digitaal beschikbaar te gaan stellen aan hun eigen gebruikersgroepen.

Verweesde werken? Ja, dat zijn boeken die gelet op hun publicatiedatum nog beschermd zijn door het auteursrecht, maar waarvan niet meer vastgesteld kan worden wie de auteursrechthebbenden zijn. Het betreft veelal publicaties uit de 20e eeuw die in grote getalen door Google in de afgelopen jaren zijn gedigitaliseerd en waarvan in Google Book Search meestentijds alleen de zgn. snippets vertoond worden. Van die gedigitaliseerde verweesde werken zijn inmiddels vaak de digitale kopieën die door Google aan de partner-bibliotheek zijn geleverd opgenomen in hun gezamenlijke digitale archief, de HathiTrust. En enkele universiteitsbibliotheken die hun boeken aan Google ter beschikking hebben gesteld om die te digitaliseren hebben nu het voornemen om hun digitale kopieën uit de groep verweesde werken full-text digitaal beschikbaar te stellen op de eigen campus en alleen als de desbetreffende bibliotheek een papieren exemplaar van het boek in haar bezit heeft. Volgt u mij nog?

Daartegen komt de Authors Guild (de Amerikaanse beroepsorganisatie van auteurs) nu dus in het geweer. Zij vraagt aan de rechter de HathiTrust en de universiteitsbibliotheken te verbieden hun digitale versies van verweesde werken beschikbaar te stellen en, nog veel verdergaand, om verdere digitalisering door Google te verbieden in afwachting van nieuwe wetgeving door Congress over juist die verweesde werken. Waarmee een nieuw juridisch steekspel is begonnen, net nu dus de zaak rond de GBS begon te verzanden. GBS-veteraan James Grimmelmann heeft het dan ook in een eerste analyse over The Orphan Wars waarin nu net het eerste schot gelost is.

HathiTrust en de betrokken universiteitsbibliotheken zijn uiteraard onaangenaam verrast door deze actie van de auteursorganisaties. Vanaf de eerste aankondiging van hun voornemen deze verweesde werken digitaal beschikbaar te gaan stellen, dit voorjaar, hebben zij proberen aan te tonen dat zij alle moeite hebben gedaan om eventuele rechthebbenden van vrij te geven verweesde werken te achterhalen. Daarvoor is door de University of Michigan zelfs een speciale unit in het leven geroepen. Het zal de Authors Guild dan ook ongelooflijke veel genoegen hebben gedaan dat ze de HathiTrust vandaag op een onzorgvuldigheid kunnen betrappen: Found one! Het “We’ve got him!” klinkt er onaangenaam in door.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: