How Big A Retreat?

The Chronicle (of Higher Education) is een van mijn belangrijkste bronnen om geïnformeerd te blijven over actuele ontwikkelingen in het Amerikaanse hoger onderwijs, de wetenschappelijke bibliotheken inbegrepen. Via website, rss-feed en twitter (en soms, heel soms via de gedrukte editie) kun je prima op de hoogte blijven van hetgeen daar in de belangstelling staat. Soms levert dat overigens ook nog wel eens een frustrerende ervaring op, want niet alle content op de website van The Chronicle is gratis beschikbaar. Heb je pech, dan loop je tegen een oranje sleuteltje aan en word je beleefd doch dringend verzocht voor de rest van het artikel een abonnement op The Chronicle te nemen. Een tijdje geleden heb ik dat gedaan, om vervolgens te merken dat je daar toch weer te weinig gebruik van maakt om de investering eruit te halen. Abonnement dus niet verlengd, we blijven tenslotte op de kleintjes letten.

Maar gisteren kwam die frustratie toch weer boven toen ik het artikel met de wervende kop Libraries Abandon Expensive ‘Big Deal’ Subscription Packages to Multiple Journals wilde lezen. Daar verscheen weer dat irritante sleuteltje. Gelukkig bood aan het eind van de dag een andere favoriet, Against the Grain, een link die de afscherming van The Chronicle omzeilt en kon ik toch gewoon van de inhoud kennis nemen.

Het ging uiteindelijk om het besluit van de twee Amerikaanse universiteiten om enkele Big Deals niet te verlengen, iets waar ik al eerder over schreef. Belangrijkste vraag is nu natuurlijk of hier sprake is van een echte trend of dat dit terugkomen op de Big Deal beperkt blijft tot enkele instellingen. De commentaren bij het artikel geven wat dat betreft niet een eenduidig beeld: terwijl de een de keuze van de twee betrokken universiteiten verdedigt, stellen anderen dat in hun specifieke situatie de Big Deal nog steeds een lucratieve aangelegenheid is. De nabije toekomst zal het leren, want overal staat het financiële water tot aan de lippen en kunnen ingrijpende keuzes niet veel langer uitgesteld worden.

Advertenties

2 comments so far

  1. zeemanspraat on
  2. Joke Sterringa on

    Ook Engelse universiteiten slaan aan het opzeggen. Zie de THE:
    http://www.timeshighereducation.co.uk/story.asp?storyCode=417157&sectioncode=26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: