Pareltje: Sample & Hold

Soms, het gebeurt helaas niet zo vaak meer, maar soms beland je al surfend op een website of blog (of ‘whatever’) waarvan je meteen denkt: ‘Waarom wist ik hier nog niet van?’; of: ‘Hoe kan ik dit tot nu toe over het hoofd gezien hebben?’ Het zijn pareltjes om te koesteren, maar uiteindelijk natuurlijk ook pareltjes om te delen. Een zo’n pareltje is wat mij betreft de blog Sample & Hold van Rick Lugg. Inmiddels ruim een half jaar oud, met ruim 30 posts, en een bron van inspiratie voor iedereen die zich bezighoudt met collectiemanagement, de open opstelling en het bewaarbeleid t.a.v. gedrukte boeken.

Lugg is oprichter van het bedrijf R2 dat zich specialiseert in het adviseren van bibliotheken op het gebied van strategische planning, werkprocessen en organisatie. Dat advieswerk dient vooral data-driven te zijn (evidence-based zouden anderen zeggen), waarbij de ogen niet voor heilige bibliotheekhuisjes gesloten blijven. Een van de zwaartepunten in Luggs advieswerk is momenteel de deselectie van de open opstelling in combinatie met offsite storage. Zijn uitgangspunten zijn daarbij helder en welomschreven:

 • Many libraries have full or filling stacks (and offsite facilities).
 • 40-50% of print monographs have never circulated even once.
 • Circulation per student FTE continues to decline in most libraries.
 • Users want space for study, collaboration, information commons, cafes.
 • Library additions or new buildings are expensive long-terms solutions—and are difficult to justify when so much space is devoted to low-use/no-use print.
 • Weeding and offsite storage can free prime space with little impact on access.
 • Significant and controlled weeding can eliminate the need for construction.
 • Each library needs to define its “carrying capacity” for print, and manage collections not to exceed that level.
 • Weeding and storage decisions for monographs involve a labor-intensive, title-by-title process, requiring significant time from high-level staff.
 • New tools (rules-based, batch-oriented) are needed. R2 proposes to build them.

Je hoeft het niet eens te zijn met zijn aanpak om de intrinsieke waarde ervan te onderkennen. Lugg dringt consequent aan verantwoord en weldoordacht handelen, enerzijds het blijvende belang van het gedrukte boek benadrukkend en anderzijds oog vragend voor het daadwerkelijke gebruik in een steeds digitalere omgeving:

It is critical that withdrawal candidates be identified in context and that withdrawal or preservation decisions be informed by archival commitments and availability of other copies. There are millions of low-use books that are held by hundreds of libraries; many of them are also available digitally or on-demand. This leaves plenty of scope for immediate action without endangering the integrity of the scholarly and cultural record.

Kortom, wat mij betreft een pareltje dat gekoesterd, gedeeld en gevolgd moet worden. Iemand anders ook nog zo’n kandidaat?

P.S. Rick Lugg is een bescheiden twitteraar.

Advertenties

3 comments so far

 1. saschel on

  Beste Bert. Het is mogelijk niet wat je verwacht maar ik beschouw *jouw* blog als absoluut verplicht leesvoer voor alles waar ik professioneel mee bezig ben als faculteitsbibliothecaris. Verfrissende inzichten, belezen, goed geschreven, up-to-date, inspirerend. De spoeling in mijn feedreader wordt steeds dunner. En noodgedwongen haal ik er veel onvoldragen blogs weer tussen uit. Maar sinds je verhuisblog lees en (herlees!) ik nu al een paar jaren elke keer weer met zeer veel plezier wat je schrijft. Voila. Dat wou ik toch ooit eens gezegd hebben.

  • zeemanspraat on

   Dag Saskia,
   *bloos*, *bloos*
   Dank je wel voor je reactie. Het is geen voorwaarde om door te gaan, maar het is soms heel plezierig te merken dat er lezers out there zijn die met mijn geschrijf hun voordeel doen.
   Ik hoop dat je de af en toe wat minder serieuze posts dan maar voor lief wilt nemen.
   Voor mij is dat ook een deel van het plezier van het schrijven.

 2. Festina Lente on

  Bedankt voor de tip. Ik heb ‘m meteen toegevoegd! Erg actueel, ook voor UB Nijmegen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: