Blik in de spiegel op herhaling

Vorig jaar schreef ik hier over een onderzoek naar het gebruik van online tools, inclusief web 2.0-toepassingen, door bibliotheekmedewerkers, een blik in de spiegel. Dat was een momentopname met alle beperkingen die daaraan kleven. Gelukkig is het onderzoek een jaar later herhaald, jammergenoeg overigens niet met een geheel identieke vraagstelling want dan zouden de resultaten nog beter vergelijkbaar zijn, zouden we (wellicht) echte trends kunnen destilleren.

Nu gaat dat toch wat moeizaam. Bij de presentatie van de resultaten wordt daar betrekkelijk makkelijk over gedaan: de belangrijkste verandering wordt geconstateerd in het gebruik van social networking sites (Facebook, Twitter, etc.): van 35% dagelijks gebruik naar 46%. Alleen, die 46% heeft betrekking op dagelijks privé gebruik; voor het werk is dat nog steeds ‘maar’ 23%. Hier wreekt zich duidelijk de veranderde vraagstelling.

Discussielijsten blijken onveranderd populair (“Despite their definite 1.0 clunkiness, they are still useful and used .”), terwijl rss-feeds zich net als vorig jaar nog steeds niet in een grote populariteit kunnen verheugen bij bibliotheekmedewerkers. Ik deel de verbazing van de WebJunction-blogger dat bijna de helft van de respondenten het nog steeds zonder blijkt te kunnen doen. ‘Onbewust onbekwaam’, blogde ik vorig jaar wellicht een beetje onaardig. Misschien zou ik het anders moeten formuleren: ze weten niet wat ze missen!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: