Geesteswetenschappers en de bibliotheek

In een van de blogposts over de NVB-reis naar Canada vorige week, schrijft Wilma van Weezenbeek van de TU Delft over een van de bezochte bibliotheken: “The special learning commons area was separated from the library. Striking for me was the fact that the library was renamed library again, whereas it used to be the learning resource centre. It seems to be a step back.”

Ik heb me af zitten vragen: hoezo een stap terug? Wat is er mis met ‘bibliotheek’? Het is te flauw om daarbij alleen maar te verwijzen naar het feit dat ook de TU Delft haar vernieuwde bibliotheek als Library Learning Center afficheert. En is het is ook niet alleen maar dat het merk ‘bibliotheek’ nu eenmaal (nog?) een sterk merk is, zeker in de sector waarin ik werkzaam ben. En het is ook niet alleen maar anecdotal evidence zoals van de masterstudent geschiedenis gistermiddag in ons overleg met de klankbordgroep studenten geesteswetenschappen die aangaf deze weken eigenlijk in de bibliotheek te wonen.

Nee, het gaat om meer. En dat meer heeft denk ik in ieder geval deels te maken met de disciplines waarvoor je als wetenschappelijke bibliotheek of informatiespecialist werkzaam bent. Voor geesteswetenschappers heeft de fysieke bibliotheek nog steeds een grote betekenis. Dat blijkt niet alleen uit grootschalige, universiteitsbrede enquêtes waaruit geesteswetenschappers steeds als de meest trouwe bibliotheekgebruikers naar voren komen, maar ook uit kleinschaliger, etnografisch onderzoek zoals recent onder promovendi van Cornell University en Columbia University. Dagelijks bezoek aan de bibliotheek blijkt daarin eerder de norm dan de uitzondering (gemiddeld tussen 2 en 6 uur per dag), waarbij ‘gewoon’ lezen, gebruik maken van de aanwezige boeken en tijdschriften voor onderzoek, en browsen in de collectie de drie meest genoemde activiteiten zijn. Voor deze groep promovendi is de bibliotheek nog wel degelijk een essentiële onderzoeksfaciliteit die dan ook best ‘bibliotheek’ mag heten (en het liefst natuurlijk met hoofdletters!).

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: