De PDA-geest is uit de fles

Naast (hoe te) bezuinigen en (hoe te) overleven enerzijds en gezamenlijke opslagfaciliteiten voor gedrukt materiaal en de keuze voor een discovery tool anderzijds, is Patron Driven Acquisition (kort door de bocht: laat je gebruiker bepalen welke informatie de bibliotheek beschikbaar stelt) een van de hot items in de bibliotheekwereld. Het tijdschrift Collection Management besteedde recent een dubbelnummer aan het thema (volgens beproefd concept kort daarna verder uitgemolken met de publicatie van dezelfde artikelen in boekvorm à $ 125) en over een maand brengt ook De Gruyter een PDA-monografie op de markt. Het laatste nummer van Library Issues is eveneens aan PDA gewijd. De auteur, William Miller, heeft het terecht over Wild West toestanden rond de verschillende betaalmodellen die gehanteerd worden; dit is duidelijk nog een markt in volle beweging.

Rick Anderson van de University of Utah is een van de belangrijkste proponenten van PDA. Deze week publiceerde hij een post op The Scholarly Kitchen-blog waarin hij in een vraag-en-antwoord spel nog eens probeert uit te leggen waarom hij PDA zo’n waardevolle strategie beschouwt. Zijn post heeft inmiddels al 35 reacties opgeroepen. En er zijn natuurlijk afwijkende meningen, zoals van Barbara Fister (columniste van o.m. Library Journal en Inside Higher Ed) en Wayne Bivens-Tatum (Princeton University).

Deelnemers aan de komende ALA-conferentie in New Orleans wordt o.a. een volledige dag over het onderwerp voorgeschoteld. Voor diegenen die niet naar New Orleans afreizen is het misschien goed te horen dat op uitnodiging van de afdelingen HB en WB van de NVB Rick Anderson op donderdagmiddag 22 september in Amsterdam zal spreken. Niet alleen over PDA, maar ook over de toekomst van de wetenschappelijke bibliotheek, haar collecties en haar dienstverlening. Noteer de datum alvast, de officiële uitnodiging gaat binnenkort de deur uit.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: