Van woorden en daden

Het behoort tot de mantra’s van iedere geesteswetenschapper: de bibliotheek is het laboratorium voor die geesteswetenschappers. Te pas en te onpas wordt het mantra herhaald, zo ook afgelopen donderdag tijdens de feestelijke lancering van Early Dutch Books Online. Natuurlijk was dat een feestje waard, maar aan de andere kant zijn we er nog lang niet. Niet alleen met EDBO zelf, waarvan de OCR toch van nogal gebrekkige kwaliteit blijkt te zijn waardoor de potentie van het corpus nog lang niet voor de volle 100% benut kan worden, maar het betreft natuurlijk ook maar 20 jaar boekenproduktie uit een periode van enkele eeuwen die we eigenlijk beschikbaar zouden willen hebben. Er ligt een plan voor meer, Libratory geheten, maar dat gaat talloos veel miljoenen kosten en die lijken er op dit moment niet te zijn.

Het Duitse broertje van NWO, de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), breit in ieder geval wel ijverig door op dat thema van bibliotheek = laboratorium:

Um Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftlern noch bessere Arbeitsmöglichkeiten zu bieten, will die Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) Bibliotheken als „Orte der Forschung“ ausbauen und sichtbar machen. Erstmals werden jetzt 21 Projekte in der DFG-Förderlinie „Herausragende Forschungsbibliotheken“ unterstützt und in den nächsten Jahren mit rund vier Millionen Euro finanziert. (…) Unterstützt werden Vorhaben aus einem breiten disziplinären Spektrum – von den Kunst- und Musikwissenschaften, den Sprach- und Literaturwissenschaften über die Pädagogik und Rechtswissenschaft bis zur Mathematik. Das verbindende Ziel ist, wichtige Fachressourcen noch besser zugänglich zu machen und die Dienstleistungen der jeweiligen Forschungsbibliothek zu verbessern.

Klik hier voor de 21 toegekende projecten.

Dat klinkt allemaal heel logisch en nuttig. Zou NWO hier niet een voorbeeld aan kunnen nemen?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: